latinica  ћирилица
14/11/2017 |  19:49 ⇒ 21:03 | Autor: RTRS

Epidemija morbila, nakon Srbije, prijeti regionu - ima li opasnosti za Srpsku? (VIDEO)

Svakih sat, u svijetu, u prosjeku, 15 ljudi umre od morbila, godišnje 134.000. Na Kosovu i Metohiji ova zarazna bolest odnijela je dva života i odatle se, nakon Makedonije, proširila na ostale dijelove Srbije. Region strahuje od epidemije. Ima li opasnosti i za Republiku Srpsku?
Vakcinacija - Foto: ilustracija
VakcinacijaFoto: ilustracija

Stefan je za 17 mjeseci primio devet vakcina. Njegov vakcinalni karton sa posljednjom primljenom vakcinom, do šeste godine, u potpunosti je ispunjen. Iako ne postoji zvanično, antivakcinalna kampanja kod nas je, na društvenim mrežama, prilično uspješna, pa mnogi roditelji odbijaju vakcinisati djecu MMR vakcinom, i tako svoje potomstvo izlažu opasnosti koju nose morbile.

"Nije da nema sumnji. Nije lako pročitati nešto, da je nečije dijete od neke vakcine dobilo nešto neugodno, neku bol. Izgubila sam jednu bebu spontanim putem, ne bih bila spremna da i njemu nešto bude", kaže Dragana Јaćimović, Stefanova majka.

Za Stefana opasnosti od morbila ipak nema, jer majka je prebrodila strah. Zbog niske stope vakcinacije, zemlje regije strahuju. Nakon što je stigla u Srbiju, epidemija morbila je i na vratima Republike Srpske. Prvi simptomi slični su simptomima drugih virusnih bolesti.

Nakon toga slijedi osipni stadij kojeg uz visoku temperaturu karakteristiše i pojava karakterističnog osipa. Ono što je karaktersitrično, ističe Sanela Nikolić Tepić, pedijatar u Domu zdravlja u Banjaluci, da se u fazi izbijanja osipa bolesnik osjeća jako loše.

Kada se simptomi pojave i kada bolest počne, zaraženom djetetu prijeti gubitak sluha, sterilitet, upala pluća, zapaljenje mozga, pa čak i smrt. Zaraženo dijete, zbog prirode bolesti, može zaraziti 10 do 20 nevakcinisanih.

To je veoma zarazno oboljenje, širi se kapljičnim putem, bolesnik u prodromalnom osipnom stadijumu je izvor zaraze, a sama inkubacija je nekih 10 do 11 dana.

Kolektivni imunitet zato je najbolja prevencija. Ipak, Srpska se time ne može pohvaliti. Banjaluka, Bijeljina i Istočno Sarajevo spadaju u gradove sa najmanje vakcinisanih. U prosjeku tek svako drugo dijete.

Ljubica Јandrić, načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo, ističe da ostale opštine imaju zadovoljavajući stepen vakcinisanja, ali da 75 ili 80 odsto nije dovoljno.

"Ono što mogu da istaknem da u regiji na primjer Trebinja i Foče imamo dobar obuhvat s obzirom da su to opštine sa manjim brojem stanovnika pa je lakše kontrolisati", kaže Јandrićeva.

Zbog lošeg obuhvata i opasnosti koja prijeti, reagovali su nadležni. Domovima zdravlja naređeno je da "pročešljaju" vakcinalne kartone djece i omladine i obave imunizaciju nevakcinisanih. Podatke o roditeljima koji odbijaju ovu obavezu, a kojih je hiljade u Srpskoj, zatražio je i Inspektorat.

"Nakon toga smo pozvali roditelje od kojih je jedan broj u međuvremenu vakcinisao svoju djecu. Neki su donosili nalaze po kojima se vidi da postoje neke privremene kontraindikacije pa je vakcinacija odložena, ali je bilo i onih slučajeva koji izrazito odbijaju vakcinaciju. Mi u tim slučajevima smo podnosili zahtjev za podnošenje prekršajnog postupka”, kaže Desimir Miljić, glavni republički zdravstveni inspektor.

Oni koji ovu obavezu odbijaju rizikuju kaznu od 100 do 1.000 maraka. Uprkos brojnim predrasudama zvanična literatura ipak kaže - vakcinacija djece najsigurnija je i najefikasnija preventiva zaraznim bolestima. Da je tako, vidi se upravo na primjeru morbila. Prije uvođenja vakcina, ovaj virus, bio je godišnje odgovoran za smrt više od 2,5 miliona djece širom svijeta.