latinica  ћирилица
14/11/2017 |  20:04 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Ponavlja se "slučaj Orić"- na suđenju Elfeti Veseli svjedoci mijenjaju iskaze, adrese i brojeve telefona (VIDEO)

Јe li “odzvonilo” lažnom svjedočenju i promjeni iskaza svjedoka u predmetima ratnih zločina? Gotovo isto, kao u slučaju Orić, dešava se i na suđenju Sakibu Haliloviću i Elfeti Veseli, optuženim za ubistvo 12-godišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića u Kamenici kod Zvornika. Svjedoci mijenjaju iskaze, zaboravljaju šta su vidjeli ili čuli, a čak ih je 90 odsto promijenilo adresu i broj telefona, čime su postali nedostupni Tužilaštvu.
Suđenje Elfeti Veseli (Arhiv) - Foto: RTRS
Suđenje Elfeti Veseli (Arhiv)Foto: RTRS

Nije Bosna i Hercegovina – velika Amerika, i ne graniči sa Meksikom! I nisu akteri režiseri kaubojskih filmova! A ipak, dešava se! Svjedoci u predmetima ratnih zločina, počeli su da “nestaju” sa radara bh. istražnih organa i bezbjednosnih službi. Samo u predmetu protiv Sakiba Halilovića i Elfete Veseli, i simptomatično, samo za posljednjih mjesec dana, sa svojih dugogodišnjih adresa “nestalo” je pola od 30-ak najavljenih svjedoka Tužilaštva! Saopštio je to sudskom vijeću postupajući tužilac Miroslav Јanjić!

Desetak ih je, gotovo istovremeno, sve kontakt telefone isključilo s mreže operatera! Da li je na sceni najnoviji dirigovani pokušaj amnestije optuženih zločinaca, po nalogu Tužilaštva, trebalo bi da utvrdi Sipa! I da pronađe “naprasno” nestale svjedoke! A oni koji se u sudnici, bez mjera zaštite i pojave, po nepisanom scenariju “zaboravljaju” sve ključne detalje inkriminisane radnje.

Razim Selimović, svog predratnog komšije i optuženog zločinca Halilovića, detaljno se i prisjećao još iz djetinjstva. Ali, instant “zaborav” i komšijski “sabur” kod svjedoka nastupio je kada su na red stigla pitanja tužioca o ratnim djelima optuženog.

Ni vlastite ratne role, svjedok se danas nije “sjećao”. Zamuckivao je! Ili je na konkretna pitanja jednostavno ćutao! No um ga je perfektno služio kada bi svjedočenje slučajno skrenulo u pravcu zarobljeničkih dana njegovog oca! Svega se sjećao i prije dvije godine, u istražnom postupku. Tada je kazivao kako je i sam bio komandir radnog voda za područje na kojem je zločin nad nedužnim dječakom Slobodanom počinjen, a Halilović komandovao grupom naoružanih vojnika u maskirnim uniformama. Znao je tada i sve komandire vodova muslimanske vojske. I da su se okupljali u Domu u Bajrićima! Sve je opisao i istražiocima potpisao! Danas je na pisanom iskazu samo svoje potpise prepoznao! Ostalo je negirao ili ga sustigla instant “amnezija”.

Za razliku od Selimovića i svih drugih “zaboravnih” selimovića, svjedoke optužbi Orića i njegovih saboraca među kojima su i Halilović i Veselijeva, memorija ne izdaje pod uslovom da svjedoče pod mjerama zaštite. Tako je i S2 ostao dosljedan iskazu datom u istražnom postupku. Potvrdio je navode optužnice, da je Halilović komandovao naoružanom vojnom formacijom koju su zbog upečatljive maskirne uniforme zvali “šareni”. U zaseoku Brđaci, nedaleko od Kamenice sa vojnicima je viđao i dječaka Slobodana, kasnije i čuo da ga je ubila Elfeta.

Suđenje će biti nastavljeno 20. novembra.