latinica  ћирилица
14/11/2017 |  22:06 | Autor: RTRS

Trampov sin objavio svoje dopisivanje sa Vikiliksom

Najstariji sin američkog predsjednika Donald Tramp DŽunior objavio je seriju privatnih poruka na Tviteru koju je razmijenio sa organizacijom Vikiliks za vrijeme i po završetku predsjedničkih izbora 2016, uključujući i molbe te medijske organizacije da dijeli njihove objave.
Donald Tramp DŽunior - Foto: AP
Donald Tramp DŽuniorFoto: AP

To objavljivanje uslijedilo je nekoliko sati nakon što je o tim porukama prvo u ponedjeljak izvestio "Atlantik" (The Atlantic), a neke od njih razmijenjene su u vrijeme kada je sajt objavio ukradene imejlove predsjednika kampanje demokratske kandidatkinje Hilari Klinton, prenosi AP.

U tim mejlovima Vikiliks zahvaljuje na pozitivnim komentarima tadašnjeg predsjedničkog kandidata Donalda Trampa i na tome što ih on spominje, a od njegovog sina traži da im dostavi poreske prijave njegovog oca.

Ta otkrića, ocjenjuje agencija, sigurno će pojačati pozive Kongresa Trampu DŽunioru da svjedoči javno u okviru nekoliko istraga komiteta o miješanju Rusije u izbore 2016.

Kako navodi agencija, oni unose jedan novi element u istragu koja već mjesecima pokušava da otkrije da li je bilo saradnje između ruske vlade i predvodnika Trampove kampanje.

U prepisci se može vidjeti da je Tramp DŽunior odgovorio Vikiliksu tri puta, od kojih se u jednom složio da se "raspita naokolo" o političkim akcijama komiteta o kojem je Vikiliks pisao.

Dopisivanja su počela u septembru 2016, a odvijala su se do jula.

Tramp DŽunior je, kako agencija navodi, umanjio značaj tog dopisivanja nakon što ga je objavio.

"Ovdje se nalazi ceijeliniz poruka sa vikiliksa (sa moja tri nevjerovatna odgovora), od kojih je jedan kongresni komitet odabrao da objavi. Kako ironično", objavio je on na Tviteru.

Advokat Trampa DŽuniora Alan Futerfas dostavio je dopisivanje kongresnim komitetima (tri komiteta) koji su se bavili istragom o ruskom miješanju i njegovoj vezi sa Trampovom kampanjom.

On je u saopštenju rekao da je na hiljade dokumenata dostavljeno komitetima.

"Ostavljajući po strani pitanja zbog čega i ko je takva dokumenta koja su dostavljena Kongresu pod obećanjem povjerljivosti selektivno objavljivao, mi možemo da kažemo sa sigurnošću da ne brinemo zbog tih dokumenata i da je na sva pitanja u vezi sa njima lako dat odgovor na odgovarajućem mjestu", rekao je Alan Futerfas.

On nije otkrio na koje mjesto misli, ali je poznato da je Tramp DŽunior svjedočio pred sudskim komitetom Senata u septembru iza zatvorenih vrata, a osoba upoznata sa tom temom je navela da je upravo bilo riječi o privatnim porukama na Tviteru, navodi agencija.

Izvor: Tanjug