latinica  ћирилица
15/11/2017 |  17:02 ⇒ 17:06 | Autor: RTRS

Fizički simptomi koji pokazuju da ste pod stresom

Postoji više fizičkih simptoma koji vam mogu pomoći da identifikujete stres, sudeći prema ekspertima za ishranu.
Stres -
Stres

Šarlot Vats, autorka knjige "The De-Stress Effect" tvrdi da će stresirano tijelo apsorbovati nutrijente brže, što znači da će vremenom postati manje efektivno i umorno.

Stres može biti okidač koji se često povezuje sa nedostatkom vitamina i minerala, kao što je krvarenje desni i bijele tačkice na noktima.

"Drugačiji izbori u ishrani mogu pomoći da se zamijene iskorišćeni nutrijenti, ali takođe smanjenje šećera i stresa podrazumijeva da nutrijenti opstanu i da čuvamo zalihe za onda kada su nam najpotrebnije", kaže ona.

Sudeći prema Vatsovoj, svaki simptom kod stresiranih pacijenata je gotovo isti – a to je uglavnom nedostatak vitamina:

Ispucale usne (vitamin B6), brušenje zuba (vitamin B5), bijele tačke na noktima (cink), konstipacija i dijareja (magnezijum), krvarenje desni (vitamin C), mrlje na nogama (vitamin E), infekcija grla i pluća (vitamin A).

Osim toga, rezultati studije su pokazali da su žene koje su iskusile stres od traumatičnih životnih događaja u većem riziku od gojaznosti kasnije u životu.

Јedina svijetla strana stresa je što pojačana doza kortizola tzv. hormona stresa štiti ćeliju od starenja i smanjuje rizik od degenerativnih bolesti kao što je Alchajmer.

Izvor: B92