latinica  ћирилица
15/11/2017 |  21:29 ⇒ 21:30 | Autor: RTRS

Kad ruski borbeni avion zapleše na arapskom nebu (VIDEO)

Ove nedelje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima održava se "Dubai vazdušni šou", na kojem se predstavljaju gotovo svi vodeći proizvođači vojne i civilne avioindustrije.
Ruski avion Su-35 (Foto: Flickr/Navneet Yadav) -
Ruski avion Su-35 (Foto: Flickr/Navneet Yadav)

Međutim, glavna zvijezda bio je ruski borbeni avion "suhoj Su-35S", koji je posebno impresionirao Arape. Emirati su najavili kupovinu najmanje 10 ovih aviona, a možda i više.

Do takve odluke su došli nakon što je ruski pilot već prvog dana izveo prave vratolomije u vazduhu, a za osam minuta na nebu pokazao je šta sve može ovaj avion. Su-35S pokazao je da vjerovatno nema premca kada su u pitanju akrobacije u vazduhu.

Ovaj avion dug je 21,9 metara, ima raspon krila od 15,3 metara, a prazan teži 18,4 tone. Maksimalna težina pri kojoj može da poleti je 34,5 tona. Na većim visinama "suhoj Su-35S", može da preleti 3.600 km, što se povećava za 900 km sa spoljnim rezervoarima za gorivo. Može da uzleti do maksimalne visine od 18 kilometara, i to za samo jedan minut.

Novi "Suhoj" natjeraće NATO da se dobro zamisli. U pitanju je lovac četvrte generacije i najmoderniji je u ruskoj vojsci, bar dok u sastav ne uđe Su-57.

Izvor: Blic