latinica  ћирилица
16/11/2017 |  07:45 ⇒ 18:37 | Autor: RTRS

U Banjaluci otvoren "Јesenji sajam 2017" (VIDEO)

Sajam lova, ribolova, ekologije, sporta, turizma ugostiteljstva, poljoprivrede i prehrambene industrije pod nazivom “Јesenji sajam 2017“ otvoren je danas u Banjaluci i trajaće do 19. novembra. Izlagači iz Republike Srpske, ali i regiona predstavili su turističku ponudu svojih lokalnih zajednica.
Banjaluka - "Јesenji sajam" - Foto: RTRS
Banjaluka - "Јesenji sajam"Foto: RTRS

Na jesenjem sajmu u Banjaluci svoju ponudu predstavio je Lovački savez Srpske, a njihov cilj je da uskoro samostalno organizuju sajam lova.

Sajam je otvorio predsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske Savo Minić, ističući da se Savez ove godine prvi put predstavlja u punom kapacitetu, sa svih deset regija koji će predstaviti trofeje divljači iz svojih lovišta.

On je ocijenio da je lovni turizam razvojna šansa, te da Srpska ima veoma razvijen lovni turizam sitne divljači.

Minić je novinarima nakon otvaranja Sajma rekao da je u je u okviru Lovačkog saveza Srpske 77 sportsko rekreativnih lovišta, 16 privrednih lovišta i šest posebnih lovišta.

On je rekao da u članstvu Lovačkog saveza Srpske ima 88 žena, te da je u planu osnivanje damskog kluba u Republici Srpskoj i naveo da se u naredna dva mjeseca očekuje usvajanja statuta kluba.

Јedan od najznačajnijih grana turizma Srpske su banje koje je predstavila opština Laktaši.

Na sajmuu Banjaluci okupilo se oko 180 izlagača. Načelnika Odjeljenja za privredu u banjalučkoj Gradskoj upravi Radenko Komljenović je istakao da Grad Banjaluka podržava sajamske manifestacije, ističući da oblast koja pokriva "Јesenji sajam" ima potencijal u razvoju Srpske i grada Banjaluke.

On je pozvao učesnike sajma da upoznaju Banjaluku, ističući da su Banjalučani dobri domaćini.

Na sajmu su štandove imali i gosti iz Srbije, Makedonije i Crne Gore. Od gostiju, najviše pažnje privukao je štand gastronomske ponude iz Bele Palanke.

Osim klasične postavke izložbenog i prodajnog karaktera, biće organizovana i stručna predavanja, prezentacije i degustacije, ribolovački kotlić, te razni drugi oblici promocije.

Bela Palanka i Turistička organizacija predstaviće i kulturno arheološko nalazište Remizijana sa bazilikom u kojoj je živio i radio Nikita Remezijanski, jedan od prvih episkopa koji je širio hrišćanstvo na tim prostorima.

Na "Јesenjem sajmu" će se predstaviti i Muzej Republike Srpske bogatom izdavačkom djelatnošću, publikacijama, knjigama, katalozima izložbi i suvenirima na kojima su prikazani originalni predmeti koji se čuvaju u zbirkama Muzeja. Centralno mjesto na štandu imaće "zmijanjski vez", a biće prikazana i foto-dokumentarna izložba "Zmijanje".

Sajam će biti otvoren od 10.00 do 19.00 časova, a ulaznice će koštati dvije KM, dok će u subotu, 18. novembra, u okviru porodičnog sajamskog dana, sajam moći da posjeti četvoročlana porodica sa jednom ulaznicom.

"Јesenji sajam 2017" podržali su grad Banjaluka, Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, preduzeće "Šume Srpske", Lovački savez Republike Srpske, Privredna komora Srpske i Tehnološki fakultet Univerziteta u Banjaluci, koji će ocjenjivati kvalitet određenih proizvoda.

Izvor: RTRS/Srna