latinica  ћирилица
16/11/2017 |  19:08 | Autor: RTRS

Čeka se odgovor: Ovo je poruka koju smo poslali vanzemaljcima

Naš prvi kontakt s vanzemaljcima, ako ih ima, mogao bi da bude već za 24 godine. Naime, naučnici su prije mjesec dana poslali muzičku poruku u pravcu obližnje planete, koji je po mnogim stvarima slična Zemlji.
Vanzemaljci - Foto: ilustracija
VanzemaljciFoto: ilustracija

Organizacija "METI International" čak devet puta je radiovtalasima poslala poruke inteligentnim vanzemaljcima, i to između 16. i 18. oktobra, kako bi naučnici bili sigurni da će stići na odredište.

Poruka se satoji od 33 kompozicije, koje traju po 10 sekundi. Poslata su i uputstva u kojima se navodi da čovječanstvo bilježi vrijeme, kao i napomena o trenutku kada ćemo osluškivati povratnu poruku.

Muzički signal poslat je prema egzoplaneti GЈ273b, koja se svrstava u kategoriju "Super Zemlje". Ima nešto veću masu od Zemlje, nalazi se u zoni koja bi mogla da podrži život i udaljena je 12 je svjetlosnih godina od nas. To znači da bi odgovor mogao da nam stigne za 24 godine.

U pitanju je prva poruka poslata s ciljanim očekivanjem odgovora. Naravno, ako vanzemaljci uopšte postoje, prepoznaju poruku i odluče da odmah odgovore na nju.

Izvor: B92, 24sata.hr