latinica  ћирилица
17/11/2017 |  10:25 ⇒ 10:35 | Autor: RTRS

Karme Forkadel novi lider boraca za nezavisnost Katalonije?

Predsjednik katalonskog parlamenta Karme Forkadel, koja se sa slobode brani od optužbi za pobunu protiv Španije, mogla bi da postane novi lider boraca za nezavisnost.
Predsjednik katalonskog parlamenta Karme Forkadel - Foto: RTRS
Predsjednik katalonskog parlamenta Karme ForkadelFoto: RTRS

Ona će se kandidovati na parlamentarnim izborima 21. decembra na listi Stranke za nezavisnost - Katalonska republikanska ljevica /ERC/, koja u anketama dobija najviše glasova.

Forkadelova je optužena za sudjelovanje i omogućavanje izglasavanja nezavisne republike Katalonije 27. oktobra u katalonskom parlamentu u Barseloni.

Ona spada među 20 katalonskih funkcionera kojima se sudi za pobunu protiv španske države.

Forkadelova je provela noć u pritvoru pored Madrida, nakon čega je za nju uplaćena kaucija od 150.000 evra pa se brani sa slobode.

Istovremeno, u pritvoru je, bez mogućnosti plaćanja kaucije, lider ERC-a i smijenjeni potpredsjednik katalonske vlade Oriol Žankueras.

Španska centralna vlada raspustila je katalonsku regionalnu vladu te preuzela upravljanje katalonskom administracijom do raspisanih prijevremenih izbora.

Anketa pokazuju da bi na njima najviše glasova mogla dobiti upravo stranka Karme Forkadel - ERC, podsjećaju analitički portali.

Ta stranka se tradicionalno zalaže za otcjepljenje, ali ankete pokazuju da sama, ipak, neće osvojiti više od polovine mjesta u parlamentu pa će joj trebati savez sa drugim strankama koje se zalažu za nezavisnost.

Tako je 2015. ERC izašla na izbore zajedno sa strankom desnog centra PDeCAT u sklopu koalicije "Zajedno za Da".

Ta koalicija je potom, uz podršku antikapitalističke stranke CUP, imala 72 od 135 zastupnika u parlamentu, što joj je omogućilo izglasavanje nezavisnosti.

Deklaraciju o nezavisnosti poništio je španski Ustavni sud.

Izvor: SRNA