latinica  ћирилица
17/11/2017 |  10:59 ⇒ 11:04 | Autor: RTRS

Sberbanka može da traži "Merkator"

Okružni sud u Ljubljani potvrdio je žalbu Sberbanke i odbacio valjanost "leks Agrokora" za Sloveniju, čime će ova ruska banka moći da zatraži "Merkator" u zamjenu za dug koncerna "Agrokor".

"Leks Agrokor", kojim su hrvatske vlasti preuzele upravljanje velikim dugovima koncerna "Agrokor", prema mišljenju Okružnog suda u Ljubljani, ne poštuje načelo jednakog tretmana povjerilaca.

Hrvatska je izabrala takozvanu materijalnu konsolidaciju kao način restrukturisanja "Agrokora", čime se izjednačavaju povjerioci koji su u različitim položajima.

Prema "Leks Agrokoru", povjerioci koji imaju potraživanja prema bolje stojećim dijelovima koncerna "Agrokor" bili bi plaćeni slabije nego inače, a oni koji imaju potraživanja od loših firmi u okviru koncerna biće plaćeni bolje nego što bi bili inače.

Okružni sud u Ljubljani je prihvatio odluku na osnovu žalbe ruske Sberbanke, koja je "Agrokorov" povjerilac i traži da dobije dionice "Merkatora", koji je dijelovima ovog koncerna koji rade bolje, prenose hrvatski mediji.

Ranije je Sberbanka preuzela 18,53 odsto dionica u vlasništvu "Agrokorove" holandske kompanije.

Ministar privrede Slovenije Zdravko Počivalšek rekao je da je Ljubljana ovom odlukom suda postigla cilj koji su postavila.

"Odluka suda, po mom mišljenju, omogućava stabilizaciju `Merkatora` na brži i efikasniji način", rekao je Počivalšek.

On nije mogao da govori o budućim potezima Sberbanke, ali je priznao da će sada povjerioci "Agrokora" moći da zahtijevaju plaćanja iz "Agrokorovog" udjela u "Merkatoru".

Žalbu protiv "leks Agrokora" u Sloveniji uložila je ranije i slovenačka Vlada, ali je sud odbio zbog nedostatka pravnog interesa.

Slovenačka Vlada je tvrdila da bi "leks Agrokor" imao negativan uticaj na suverenitet, sigurnost ili javni interes Slovenije.

Izvor: SRNA