latinica  ћирилица
17/11/2017 |  16:23 | Autor: RTRS

Prnjavor: Usvojena odluka o kreditnom zaduženju

Na današnjoj sjednici Skupštine opštine /SO/ Prnjavor sa 22 glasa za i sedam protiv usvojena je odluka o kreditnom zaduženju opštine u iznosu od 7.000.000 KM.
SO Prnjavor - Foto: RTRS
SO PrnjavorFoto: RTRS

Predsjednik SO Željko Simić rekao je da odluka stupa na snagu u narednih nekoliko dana, a da načelnik opštine ima obavezu sprovođenja dalje procedure uključujući dobijanje saglasnosti Ministarstva finansija Republike Srpske.

Načelnik opštine Darko Tomaš ponovio je da je osnovni razlog za donošenje odluke o kreditnom zaduženju činjenica da je prethodna vlast dva kredita reprogramirala, te na taj način u odnosu na ovu godinu stvorila duplo veću obavezu otplate kredita u 2018. godini.

On je naveo da je jedan od razloga i to što uslovi na tržištu trenutno dozvoljavaju da se kredit može plaćati i po znatno nižim kamatnim stopama nego ranije.

"Sa stanovišta ekonomije, ovdje nema nikakvih nedoumica. Za iznos od 5.533.227 KM se ne radi o novom zaduženju već o otplati starih dugovanja, a novo zaduženje će biti oko 1.400.000 KM. Projekcija kamate na novo zaduženje je oko 300.000 KM, a stvarni iznos kamate će biti poznat kada bude sproveden postupak javne nabavke", istakao je Tomaš.

On je dodao da nisu tačne tvrdnje da je nešto urađeno mimo zakona o javnim nabavkama i plana kapitalnih investicija i izrazio zadovoljstvo što niko od odbornika nije imao kontra argumente u ekonomskom smislu.

Slaviša Јenjić iz SDS kaže da su odbornici ove stranke bili protiv kreditnog zaduženja, jer smatraju da nije dobro zbog interesa jedne partije zadužiti cijelu opštinu.

"Ono što nas plaši jeste kako će izgledati prihodi u narednom periodu, a vidimo da smo se zadužili do 2028. godine", rekao je Јenjić.

Na današnjoj sjednici SO Prnjavor pred odbornicima je ukupno 18 tačaka dnevnog reda.

Izvor: SRNA