latinica  ћирилица
17/11/2017 |  16:52 | Autor: RTRS

"Savjet ministara čine izborni pobjednici iz FBiH i gubitnici iz Srpske"

Šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac izjavio je danas u Sarajevu da je aktuelni saziv Savjeta ministara od prvog dana krnj jer njegovu strukturu čine izborni pobjednici iz Federacije BiH i izborni gubitnici iz Republike Srpske.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

"U samom startu Savjet ministara i politika koje je promovisao Denis Zvizdić kroz ekspoze bile su osuđene na propast. Savjet ministara po stukturi nikada nije bio posebno legitiman s jedne strane, a i po efektima rada takođe. Svjedoci smo da su u protekle tri godine donošene odluke štetne po Republiku Srpsku", rekao je Košarac novinarima.

Košarac je istakao da članovi Predsjedništva BiH danas kažu da Savjet ministara nema parlamentarnu većinu, a isto to govore i članovi Kolegijuma Predstavničkog i Doma naroda.

"Svjedoci smo da se sjednice Predstavničkog doma ne mogu održavati zato što oni koji misle da su vlast nemaju kvorum i tu su stvari jasne. Da postoji političkog morala i političke odgovornosti, Denis Zvizdić bi svoj mandat odavno trebao da vrati Predsjedništvu BiH i uđe u novu rundu razgovora oko Savjeta ministara", navodi Košarac.

Košarac je, komentarišući činjenicu da je SDA ponudila novi prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona, rekao da Republika Srpska ima za cilj očuvanje svoje autonomnosti u izbornom procesu.

"Za nas je važno da na temelju ustavnih rješenja Republika Srpska bira člana Predsjedništva iz Srpske, bira Narodnu skupštinu i svoje poslanike i delegate u Predstavničkom domu i u Domu naroda. Vidljivi su problemi u FBiH, na primjeru Mostara i postoje različite vrste inicijativa za izmjene izbornog zakona", ističe Košarac.

Košarac je rekao da očekuje da će se rasprava o tim pitanjima otvoriti u parlamentu, a da će SNSD sve te inicijative analizirati, te da će vidjeti na koji način se opredjeljivati o njima.

"Naš cilj je očuvanje autonomnosti Republike Srpske kao izborne jedinice i značaj institucija Republike Srpske", zaključio je Košarac.

Izvor: SRNA