latinica  ћирилица
17/11/2017 |  17:05 | Autor: RTRS

Banjaluka - do 2020. godine prepoloviti broj povrijeđenih i poginulih

Grad Banjaluka preduzima niz aktivnosti na smanjenju broja saobraćajnih nezgoda, naročito sa smrtno stradalim licima, a cilj je da do 2020. godine bude prepolovljen broj teže povrijeđenih i poginulih, izjavio je načelnik gradskog Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić povodom obilježavanja Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.
Gradska uprava Banja Luka - Foto: RTRS
Gradska uprava Banja LukaFoto: RTRS

On je istakao da je ovaj značajan datum danas obilježen simulacijom saobraćajne nezgode sa teško povrijeđenim učesnicima, uz intervencije Hitne pomoći, vatrogasne jedinice i policije.

Prema njegovim riječima, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić formirao je Savjet za bezbjednost saobraćaja koji ima obavezu i da za kritične tačke u gradu na kojima se dešava povećan broj saobraćajnih nezgoda uputi prijedloge nadležnom odjeljenju, koje bi u okviru svojih programa rješavalo ta kritična mjesta.

Predstavnik Auto-mota saveza Republike Srpske Јelica Lubura rekla je da Savez i auto-moto društva učestvuju u ovoj akciji sa željom da se skrene pažnja na žrtve i posljedice saobraćajnih nezgoda.

Komandir Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Banjaluka Dragan Milošević rekao je da je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda neprilagođena brzina i vožnja pod uticajem alkohola, te da su aktivnosti policije usmjerene na suzbijanje ove vrste prekršaja.

On je dodao da je najviše nastradalih u saobraćaju dobi između 20 i 30 godina i da se saobraćajne nezgode sa posljedicama najčešće događaju vikendom i u ranim jutarnjim časovima.

U Banjaluci su prošle godine registrovane 2.684 saobraćajne nezgode u kojima je 13 lica smrtno stradalo, a za 10 mjeseci ove godine u saobraćajnim nezgodama poginulo je 10 osoba.

Izvor: SRNA