latinica  ћирилица
17/11/2017 |  17:15 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Podići svijest o prijevremeno rođenoj djeci (VIDEO)

Pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske Zvjezdana Rajkovača rekla je danas da treba podići svijest javnosti o prijevremeno rođenoj djeci i pomoći njihovim porodicama i roditeljima.
Udruženje Mrvice, Banjaluka - Foto: RTRS
Udruženje Mrvice, BanjalukaFoto: RTRS

Rajkovača je na konferenciji za novinare o obilježavanju Svjetskog dana prijevremeno rođenih beba, rekla da je neophodno skrenuti pažnju na ovu grupu novorođenčadi.

"To su djeca, koja pri rođenju imaju svega nekoliko stotina grama, mogu stati na dlan i zbog toga je neophodno da im uz intenzivan rad medicinskog osoblja i aparata stvorimo sredinu približnu onoj u majčinom stomaku", pojasnila je Rajkovača.

Ona je apelovala da svi koji su u mogućnosti daruju aparate za ove bebe, te da to učine u dogovoru sa Klinikom za dječije bolesti.

Načelnik Klinike za dječije bolesti UKC-a Vladimir Mirošljević zahvalio je Udruženju roditelja prijevremeno rođene djece "Mrvica" na bezuslovnoj pomoći ovoj klinici.

On je rekao da mu je izuzetno drago kada se sretne sa odraslom djecom, koja su pri rođenju bila mala, a dostigla su sve ono što je trebalo dostići u razvoju.

Pedijatar-intenzivista u Klinici za dječije bolesti UKC-a Stojislav Konjević rekao je da su granice smrtnosti prijevremeno rođene djece pomjerene u odnosu na prije 10-15 godina i da je broj smrtnih slučajeva mnogo manji.

"I kod nas i u svijetu se primjećuje porast broja prijevremeno rođene djece, ali napredak tehnologije je učinio da čak oko 90 odsto djece rođene poslije 28 nedjelje preživi", istakao je Konjević.

Predsjednik Udruženja "Mrvice" Danka Mirjanić navela je da ovo udruženje postoji nešto više od godinu dana i da nastoji da realizuje projekte, kako bi se pomoglo prijevremeno rođenim bebama.

Ona je rekla da je Udruženje uspjelo da majkama prijevremeno rođenih beba obezbijedi psihološku pomoć, koja im je toliko neophodna, jer se dešava da majke ove djece budu u bolnici i po tri mjeseca.

Prema njenim riječima, Udruženje je uz pomoć donatora uspješno obezbijedilo sobe za dojenje prijevremeno rođenih beba.