latinica  ћирилица
17/11/2017 |  17:19 | Autor: RTRS

Ohridska arhiepiskopija dobila spor protiv Makedonije

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je protiv Makedonije po tužbi Pravoslavne ohridske arhiepiskopije zbog odbijanja makedonskih vlasti da je registruju kao posebnu vjersku zajednicu i naložio isplatu odštete, saopšteno je iz Ohridske arhiepiskopije.
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu - Foto: Agencije
Evropski sud za ljudska prava u StrazburuFoto: Agencije

U presudi, koja je donesena juče, konstatovano je da je "Bivša Јugoslovenska Republika Makedonija prekršila član 11 /sloboda okupljanja i združivanja/ u vezi sa članom devet /sloboda misli, savjesti i religije/, Evropske konvencije za ljudska prava, koja je proizašla od odbijanja nadležnih da registruju Pravoslavnu ohridsku arhiepiskopiju kao posebnu vjersku zajednicu".

Na sajtu Srpske pravoslavne crkve objavljeno je da je Makedonija, kao strana koja je izgubila spor, dužna da tužiocu, odnosno Pravoslavnoj ohridskoj arhiepiskopiji isplati odštetu od 9.500 evra.

Ovo je najveća pobjeda pravde za Pravoslavnu ohridsku arhiepiskopiju u proteklih 15 godina, od kada je počeo da se vodi državni progon ne samo protiv arhiepiskopa ohridskog i mitropolita skopskog Јovana, nego i njenih episkopa, sveštenoslužitelja, monaha, monahinja i vjernog naroda, ističe se u saopštenju.

Izvor: SRNA