latinica  ћирилица
17/11/2017 |  18:45 ⇒ 18:48 | Autor: RTRS

Novi talas lažnih dojava o bombama u Rusiji

Više škola, tržnih centara i Akademija lijepih umjetnosti u Sankt Peterburgu evakuisani su danas poslije lažnih dojava o bombama.
Sankt Peterburg (foto: danubeogradu.rs) -
Sankt Peterburg (foto: danubeogradu.rs)

Ovo su novi primjeri anonimnih poziva čiji je izvor i dalje nepoznat, a koji od septembra seju haos u Rusiji.

"U različitim dijelovima Sankt Peterburga 20 škola je evakuisana zbog upozorenja na bombe", saopštila je policija grada u kom se danas nalazio predsjednik Vladimir Putin.

Lokalni mediji i društvene mreže su izvijestile i o evakuaciji više tržnih centara, Akademije lijepih umjetnosti, Državnog instituta za film i televiziju i drugih visokoškolskih ustanova.

Početkom novembra poslije anonimnih poziva evakuisani su Boljšoj teatar, supermarket GUM, luksuzni hoteli u blizini Kremlja i bioskopi u centru Moskve.

Evakuacije su počele početkom septembra, izazvane serijom lažnih uzbuna širom Rusije koje su, prema agenciji RIA novosti, uticale na 2,3 miliona ljudi. Nije pronađena nijedna bomba.

Broj takvih dojava u oktobru je smanjen ali oni nisu prestajali. Federalna služba bezbjednosti (FSB) je saopštila da su organizatori poziva ruski građani koji žive u inostranstvu i imaju mrežu saučesnika u Rusiji.

Ekonomski gubici zbog te prakse se mjere milionima evra.

Rusija je pojačala bezbjednosne mjere od napada na metro u Sankt Peterburgu 3. aprila, kom prilikom je poginulo 16 ljudi a desetine su ranjene. Ruske vlasti redovno izvještavaju o spriječenim napadima.

Izvor: Beta