latinica  ћирилица
17/11/2017 |  22:29 ⇒ 18/11/2017 | 17:12 | Autor: RTRS

Tegeltija: Korigovanjem zaključaka VSTS nije promijenjena njihova suština (VIDEO)

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija izjavio je da korigovanjem zaključaka VSTS-a o provjeri ratne prošlosti sudija i tužilaca, koja je juče razmatrana na sjednici Savjeta, nije promijenjena njihova suština i namjera.
Milan Tegeltija - Foto: RTRS
Milan TegeltijaFoto: RTRS

Gostujući u emisiji Post faktum naše televizije, Tegeltija je pojasnio da je najveću korekciju pretrpio peti zaključak, kojim se traže izmjene Zakona VSTS BiH na osnovu kojih bi VSTS mogao da razrješava sudije i tužioce bez provedenog disciplinskog postupka, ali da je i on ostao u kontekstu korektivnog mehanizma.

"Ako je to problem, kako se zove postupak, mi smo spremni da taj korektivni mehanizam ugradimo unutar disciplinskog postupka. S tim, da taj disciplinski postupak unaprijedimo, proširimo njegovo dejstvo i na prošlost. Mi smo i prije ovih zaključaka naš disciplinski postupak i disciplinsku odgovornost tužilaca zajedno sa Evropskom komisijom označili kao problematični dio bh pravosuđa", istakao je Tegeltija.

On je dodao da su se u Savjetu složili da će tražiti rješenje unutar postojećeg mehanizma, ali tako da ga unaprijede kako bi pokrio sve oblasti koje su identifikovali ranijim zaključcima.