latinica  ћирилица
17/11/2017 |  22:41 | Autor: RTRS

U Foči promovisan Vlajkijev roman o stradanju mješovitih porodica

Roman "Četnikuša" Emila Vlajkija duboka je antiratna drama koja govori o ljudskoj tragediji i besmislu građanskog rata u BiH, a posebno o stradanju i traumama mješovitih brakova, istaknuto je na promociji ove knjige u Foči.
Četnikuša - Foto: SRNA
ČetnikušaFoto: SRNA

Vlajki je pojasnio da knjiga, zasnovana na stvarnim likovima koje je poznavao i kojima je dao druga imena, opisuje bezizlazan položaj, ne samo mješovitih brakova, već većine naroda u BiH, koja je ne želeći to, silom prilika, od manjine naroda predvođene šovinistima na svim stranama, a uz pomoć međunarodne zajednice, bila uvučena u krvoproliće.

Glavni likovi su Srpkinja udata za muslimana i njihov sin kojeg sredina radikalizuje nazivajući ga polučetnikom, a on da bi se dokazao počinje da biva sve ekstremniji i okreće se čak i protiv svoje majke.

Autor je napomenuo da je na svim zaraćenim stranama tragedija mješovitih porodica bila ista.

"Razlika je samo u tome što je međunarodna zajednica tolerisala sve zločine koje su radili muslimani i Hrvati, a Srbe je optuživala za sve i svašta. Ali, tragedije porodične su bile svugdje iste, u bilo kom dijelu BiH", rekao je Vlajki, koji je prve godine rata proveo u Sarajevu, svjedočeći o patnjama junaka svoje knjige.

Opisujući radnju romana, Vlajki navodi da je majka Srpkinja u ratnom Sarajevu u moralnoj dilemi - nije smjela da osudi zločine nad Srbima, jer joj to ne bi tolerisali i morala bi pobjeći na srpsku stranu, ali bi time izgubila porodicu, što ne bi mogla psihički podnijeti.

"Odlučila je da pobjegne u Zagreb dok se rat ne završi i da se onda vrati svojoj porodici. Ali, desila se nesreća, pala je bomba na konvoj i nju je usmrtila", otkriva autor detalje iz romana.

On je naglasio da je, shvativši svu tragiku besmislenog rata, smatrao da je njegova dužnost da napiše ovakvu knjigu.

"Da ljudi shvate koliko smo svi bili glupi učestvujući u jednom takvom nacional-šovinizmu koji je doveo do tragičnih posljedica za sva tri naroda, a ne samo za jednog od njih, kako to muslimanska strana želi prikazati da su samo oni bili žrtve", rekao je Vlajki.

Obraćanje brojnoj publici u Foči, Vlajki je završio pesimističnom porukom da, prema njegovom mišljenju, u BiH ne može biti suživota zbog sukoba muslimanske i hrišćanske civilizacije, odnosno zbog, kako je naveo, muslimanskog stava da im se, kada su u većini, sve druge civilizacije moraju pokoravati.

"Sve vrijeme se prave da se zalažu za suživot i multietničko društvo, a oni to zapravo ne žele", smatra Vlajki.

Na promociji u fočanskom Centru za kulturu i informisanje o Vlajkijevoj knjizi govorili su i predsjednik Opštinskog odbora "Prosvjete" Radisav Mašić, profesor Goran Mutabdžija i televizijski producent Branislav Okuka.

Izvor: Srna