latinica  ћирилица
19/11/2017 |  12:25 ⇒ 12:27 | Autor: RTRS

Eksperimentalna terapija spasila dječaka sa rijetkom bolešću

Јedan devetogodišnji dječak sa neizlječivom kožnom bolešću, koji je bio u kritičnom stanju, ponovo ide u školu i živi normalan život. Njegov primjer je jedan od najilustrativnijih koji opisuju šta terapija genima može da postigne.
Laboratorija (Foto: Thinkstock) -
Laboratorija (Foto: Thinkstock)

Ovaj dječak, čiji roditelji su tražili da ostane anoniman, donedavno je patio od rijetke genetske bolesti kože, zbog koje je svuda po tijelu imao otvorene rane i plikove.

"Bio je u jakim bolovima i postavljao mi je pitanja na koja nisam mogao da odgovorim. 'Zašto patim od ove bolesti? Zašto moram da živim ovakav život?'"

Njegovi ljekari kažu da nisu imali nikakve druge opcije, dok dječakov otac nije tražio da razmotre eksperimentalnu terapiju genima.

"Mislili smo da ne možemo ništa da uradimo za to dijete i opredijelili smo se za palijativnu njegu. Razgovarali smo sa porodicom, a oni su nas preklinjali da učinimo nešto u vezi sa tim, da probamo sve što možemo i tako smo stupili u kontakt sa profesorom Delukom i razgovarali o ovom slučaju. On je ponudio da nam da kožu da prekrijemo čitavo dječakovo tijelo", navodi Tobijas Roteft iz Univerziteta Rur.

Terapija italijanskog ljekara Mikelea Deluke još je bila u eksperimentalnoj fazi, ali se on složio da je isproba kao terapiju i posljednju nadu za dječaka.

"Tim ljekara u Njemačkoj pokušao je sve što je mogao da pomogne tom djetetu, ali nije bilo pravih mogućnosti za to. Otac je počeo da pretražuje internet i razgovarao je o tome sa hirurzima. Oni nikada nisu imali iskustva sa genetskom terapijom, ali kada su vidjeli da je izvode eksperimenti, pozvali su me i zamolili da pokušamo to kao čin saosjećajnosti".

Tim doktora Deluke uzeo je mali uzorak zdrave kože dječaka, ubacio zdravu verziju gena koji je izazvao bolest i zatim napravio kvadratni metar kože za dječaka. Ljekari su zatim nalijepili novu kožu na dječaka tokom tri različita hiruruška zahvata, od kojih je prvi bio početkom 2016. godine.

"Već mu je bilo bolje poslije prve transplantacije na rukama i nogama u oktobru. Poslije druge transplantacije, veće na leđima, regeneracija kože imala je efekta za dječaka. Odmah se bolje osjećao. Njegove vitalne funkcije bile su bolje i tada smo shvatili da smo uspjeli".

"Uspjelo je i mi smo srećni da je uspjelo. Taj dječak se ponovo vratio svom normalnom životu. O tome smo sanjali i bilo je moguće. Dobro je", ističe Tobijas Roteft.

Od ivice smrti do normalnog života. Dvije godine kasnije dječak se vratio u školu, ne uzima lijekove i živi potpuno normalan život. Međutim, tim ljekara pratiće njegovo stanje veoma pažljivo tokom vremena, zbog raka kože ili bilo koje druge komplikacije.

Izvor: B92, GlasAmerike.net