latinica  ћирилица
22/11/2017 |  21:59 | Autor: RTRS

"Sitnice" koje otkrivaju i najvještijeg lažova

Uhvatiti nekoga u laži nije toliko teško ako obratite pažnju na nekoliko stvari.
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Ponašanje čovjeka koji laže i onoga ko govori istinu se razlikuje, kao i boja glasa, ono što izgovara itd. Mnogo je lakše razotkriti prosječnog lažljivca dok je kod onih "pokerskog lica" to malo teže, ali nije nemoguće.

Želite li da uhvatite nekoga u laži, onda treba da pažnju obratite na ove stvari:

Ton glasa - biće drugačiji nego inače. U većini slučajeva se onome ko izgovori laž ton glasa povisi, rijetko je dublji. Ali u svakom slučaju nije isti kao kod čovjeka koji govori istinu.

Uzdržanost - lažljivac često koristi riječi poput "ja mislim", "vjerujem", "po mom saznanju" ili "neka vrsta". Na taj način pokušavaju da što veći dio izmišljene priče drže nejasnim.

Oklijevanje - nakon što mu se postavi pitanje, onome ko ne govori istinu trebaće nekoliko trenutaka da smisli odgovor.

Ublažavanje - koristiće "mekši jezik" odnosno pokušaće ublažiti samu težinu laži. Na primjer, umjesto da kaže "Nisam ukrao torbu", reći će "Nisam uzeo torbu".

Negativne emocije - lažljivac će izgovarati riječi kao što su "mržnja", "isprazno" i "tužno", a na taj način podsvjesno iskazuju svoju krivicu.

Hrpa informacija - da bi žrtvu uvjerio u svoju laž, lažljivac će izmišljotinu dopunjavati raznim izmišljenim detaljima, na primjer o tome šta se dogodilo.

Neutralnost - izbjegavaće zamjenice "ja" ili "mi" kao da nemaju veze sa onim što se događa ni s ljudima koji su u to upleteni.

Miješanje sitnih detalja - ljudi koji govore istinu imaju jasnu sliku o tome što se dogodilo, ali lažljivci nemaju i lako se pogube u sitnim detaljima svoje izmišljene priče. Kažu jedno, a potom nešto sasvim drugo jer se ne sjećaju šta su prvi put rekli.

Laž je moguće prepoznati i po još nekim stvarima

Pomakne li neko naglo glavu nakon postavljenog pitanja, kao da se trznuo, vrlo je moguće da je nešto slagao. U trenutku izgovaranja laži disanje se mijenja i postaje duboko jer srce brže kuca i tijelu nedostaje kiseonika. Neprirodno mirovanje - držanje kao kip, takođe, otkriva da neko laže jer to pokazuje kako nije opušten.

Dodirivanje nosa ili usta još je jedan znak da neko moguće zaobilazi istinu, kao i premještanje s noge na nogu, ali to može da znači i da se neko dosađuje (što opet može biti vrsta laganja jer se pretvara da ga nešto zanima, a nije tako). I zurenje nekome u oči bez treptanja može da razotkrije okorjelog lažljivca dok amateri izbjegavaju da pogledaju onoga kome lažu u oči.

Izvor: Sputnjik/24 sata