latinica  ћирилица
23/11/2017 |  14:17 ⇒ 14:19 | Autor: RTRS

Srpska lista se ogradila od saopštenja privremene vlade Kosova

Srpska lista ogradila se danas od izjava iz vlade /samoproglašenog/ Kosova kojima se pozdravlja osuđujuća presuda generalu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, a koje su date i u ime srpskih ministara.
Srpska lista - Foto: RTRS
Srpska listaFoto: RTRS


"Јoš snažnije odbacujemo navode u kojima se jednostrano prikazuje stradanje u toku posljednjeg sukoba na Kosovu i Metohiji, bez navođenja činjenica o 250.000 protjeranih Srba, o desetinama hiljada opustošenih srpskih domova, kao i stotinama ubijenih i otetih Srba i drugih nealbanaca", saopšteno je iz Srpske liste.

Iz Srpske liste poručuju da su, poštujući nevine žrtve kao predstavnici srpskog naroda, dužni da reaguju kada neko svjesno nipodaštava srpske žrtve.

"Albanski lideri na Kosovu i Metohiji steći će moralno pravo da se izjašnjavaju o konceptu suočavanja sa prošlošću onda kada se poklone srpskim i drugim nealbanskim žrtvama kod `„žute kuće` i drugih fabrika bola i smrti kojima su upravljali njihovi sunarodnici", ističe se u saopštenju.

Iz Srpske liste poručili su da u odnosu prema žrtvama ne smije da preovladava princip negiranja patnje drugih.

"To je jedini način da na Kosovu i Metohiji dođemo do zajedničkog ljudskog viđenja nekih sramnih stranica naše zajedničke prošlosti", dodaju iz Srpske liste.

Vlada samoproglašenog Kosova ocijenila je da presuda nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću na doživotni zatvor predstavlja upostavljanje međunarodne pravde i satisfakciju za žrtve u BiH.

U saopštenju je navedeno da Vlada i narod Kosova ovom prilikom podsjećaju svjetsku javnost da je vlast "Slobodana Miloševića i njegovih generala i na Kosovu primijenila sve oblike zločina opisanih u optužnici protiv Mladića".

Izvor: Srna