latinica  ћирилица
23/11/2017 |  16:22 | Autor: RTRS

Šešelj: Vlada Srbije ne smije skrštenih ruku posmatrati presudu generalu Mladiću

Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj smatra da je potrebno hitno formirati naučni institut za proučavanje sudske prakse Haškog tribunala i da Vlada Srbije, a posebno Ministarstvo pravde, ne smiju skrštenih ruku posmatrati izricanje haške presude generalu Ratku Mladiću.
Vojislav Šešelj - Foto: TANЈUG
Vojislav ŠešeljFoto: TANЈUG

Šešelj ističe da izricanje presude generalu Mladiću ne predstavlja kraj svih muka i problema Srbije i srpskog naroda, a pogotovo Republike Srpske, ponovivši da je presuda donesena protivpravno.

- Sudsko vijeće nije ukazalo ni na jednu direktnu vezu između Ratka Mladića i zločina koji mu se pripisuju. Floskula o udruženom zločinačkom poduhvatu služi tamo gdje nema dokaza - rekao je Šešelj na konferenciji za novinare u Beogradu.

On kaže da je sada u interesu Haškog tribunala da general Mladić što prije umre, jer im ne odgovara drugostepeni postupak koji se, možda, neće okončati ni za dvije, tri godine, saopšteno je iz SRS.

- Sve će učiniti da mu se što više pogorša zdravstveno stanje i da što prije podlegne, jer u tom slučaju oni nemaju potrebe da odgovaraju na primjedbe njegove odbrane - smatra Šešelj.

On je naglasio da odbrana sada ima veliki broj argumenata za pobijanje prvostepene presude, ali da će ti argumenti ostati prazno slovo na papiru ako ne budu institucionalizovani kroz žalbeni postupak i ako se Žalbeno vijeće ne prinudi da na njih odgovori.

- To je ono što su oni planirali da izbjegnu kod Slobodana Miloševića. Planirali su da Milošević umre prije nego što se okonča žalbeni postupak, odnosno odmah nakon što mu se saopšti presuda, ali su napravili grešku i našli se u raskoraku. On je umro ranije nego što su oni planirali i tako pokvario njihove namjere - rekao je Šešelj.

On smatra da će Haški tribunal to da uradi i u slučaju generala Mladića, kao i da nije nemoguće da isto učini i prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

- Iako je u Karadžićevom slučaju odbrana podnijela žalbu, ostalo je još dugo vremena do žalbene rasprave. Kada se prevede presuda na srpski jezik onda odbrana ima pravo da podnese dopunu žalbe, a s obzirom na to da je presuda u nekih pet tomova, na nekoliko hiljada strana, ko zna kada će uspijeti da je prevedu - rekao je Šešelj.

On ukazuje da je sve smišljeno i precizno isplanirano, a da srpske strane niko na to ničim ne odgovara.

- Sada treba trezveno sve sagledati i reagovati na pravi način. Najvažnije je da ne sedimo skrštenih ruku - rekao je Šešelj.

On je istakao da Srbija mora dati kvalitetan i stručan odgovor na sve ono što se dešavalo u Haškom tribunalu i da nisu dovoljne političke fraze.

- Lako je dezavuisati Haški tribunal političkim argumentima. Važno je da se Tribunal suštinski dezavuiše pravnim argumentima. To nije teško, ali je potrebna dobra volja i kvalitetni ljudi koji će to uraditi - rekao je Šešelj.

Izvor: SRNA