latinica  ћирилица
23/11/2017 |  17:07 | Autor: RTRS

Patrijarh Irinej odlikovao potpredsjednika mađarske vlade

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej odlikovao je Ordenom Svetog kralja Milutina potpredsjednika Vlade Mađarske Žolta Šemjena i mađarskog državnog sekretara za veze sa crkvama Mikloša Šoltesa.
Patrijarh Irinej - Foto: RTRS
Patrijarh IrinejFoto: RTRS

U odluci Sinoda Srpske pravoslavne crkve navodi se da je na svečanosti u beogradskoj Patrijaršiji visoko crkveno odlikovanje, na prijedlog episkopa budimskog Lukijana, dodijeljeno mađarskim zvaničnicima za njihovu djelatnu ljubav prema SPC i srpskom narodu naročito pokazanu pružanjem nesebične pomoći Eparhiji budimskoj.

Arhijerejski zamjenik Eparhije budimske protojerej Vojislav Galić rekao je da su Šemjen i Šoltes zaslužili da budu odlikovani jer pomažu u očuvanju srpske kulturno-crkvene baštine u Mađarskoj.

"Održavanjem naše baštine svedoči se da smo mi duhovno prisutni u toj zemlji, a vicepremijer i državni sekretar nam u tome mnogo pomažu", naglasio je Galić.

Šoltes je rekao da su na svečanom prijemu kod patrijarha Irineja mađarski zvaničnici dobili potvrdu da su Srbi i Mađari članovi jedne hrišćanske porodice.

"Patrijarh Irinej nas je osnažio u uverenju da saradnja srpskog i mađarskog naroda postaje sve važnija. Upućeni smo jedni na druge, treba da pomažemo jedni drugima, posebno u aktuelnoj migrantskoj krizi koja se pojavljuje nadiranjem islama, ali i u očuvanju naše kulture i nacionalnih i hrišćanskih vrednosti", istakao je Šoltes.

On je naveo da je posljednjih nekoliko godina mađarska Vlada izdvojila oko 10 miliona evra pomoći SPC u Mađarskoj za obnavljanje hramova i za obezbjeđivanje sredstava za tri doma za odrasle koji su pod rukovodstvom srpske crkve, prenose beogradski mediji.

"Drago nam je što jačamo crkvene i političke odnose dve zemlje. Pomažemo Srbiji da bi što pre ušla u EU, jer je to naš zajednički interes", dodao je Šoltes.

Orden Svetog kralja Milutina, prema odluci Sinoda SPC, dodjeljuje se onima koji su se dokazali kao ktitori i dobrotvori.

Izvor: Srna