latinica  ћирилица
23/11/2017 |  17:22 | Autor: RTRS

Hrvatska i dalje sudi generalu Mladiću

Državno tužilaštvo Hrvatske objavilo je da je protiv generala Ratka Mladića u Hrvatskoj od 1991. donesena jedna presuda od 20 godina zbog navodnog ratnog zločina nad civilima na području Šibenika.
Ratko Mladić (Foto: screenshot) -
Ratko Mladić (Foto: screenshot)

U odsustvu mu se sudi i za miniranje brane Peruća, a županijska tužilaštva još vode istrage zbog raketiranja civilnih ciljeva u Slavoniji i na zadarskom području, navodi Hina.

Prema podacima koje je hrvatsko Državno tužilaštvo objavilo na sajtu, presuda od 20 godina Mladiću donesena još 26. avgusta 1991. na šibenskom sudu.

Hina navodi da se pod optužnicom tužilaštva u Splitu Mladiću u odsustvu sudi za planiranje i organizovanje rušenja brane i hidroelektrane Peruća "sa ciljem potpunog potapanja svih nastanjenih mjesta nizvodno od brane i rijeke Cetine i to Sinja, Trilja i Omiša sa više od 50.000 stanovnika".

Navodi se da se istraga protiv generala Mladića vodi u osiječkom Županijskom državnom tužilaštvu zbog raketiranja požeškog i đakovačkog područja kasetnim bombama od avgusta do oktobra 1995. a u zadarskom zbog napada na Zadar, Zemunik Donji, Posedarje, Pridragu, Suhovare, Rupalj, Galovac i Kali.

Haški tribunal osudio je juče nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora.

Izvor: Tanjug