latinica  ћирилица
23/11/2017 |  18:11 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Protiv Zakona o zabrani pušenja najglasniji ugostitelji (VIDEO)

Ugostiteljski objekti u Srpskoj više neće imati prostor za pušače - biće zabranjeno konzumiranje cigareta u kafićima, restoranima, klubovima... ukoliko Narodna skupština Republike Srpske usvoji Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih prozivoda koji je danas usvojila Vlada.
Pušenje - Foto: RTRS
PušenjeFoto: RTRS

Ugostitelji tvrde da će taj zakon, ukoliko bude usvojen, uništiti turizam.

Novi zakon dovešće do smanjenja broja pušača, uvjereni su u Vladi Srpske. Nacrtom je predvidjeno da, osim zabrane pušenja u javnim prostorima, na kutijama cigareta bude i fotografije o posljedicama štetnosti pušenja.

Alen Šeranić, iz Sektora za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu zdravlja Republike Srpske, kaže da se donošenjem ovakvih odredbi zakona smanjuje broj pušača, kao i broj djece koja počinju da puše. Time bi bilo smanjeno i opterećenje na zdravstveni sistem i predstavljalo bi uštedu.

Ugostitelji kažu da neće prihvatiti loša rješenja koja je Vlada predložila. Zahtijevaće prolongiranje zakona, jer posljedice po njih mogu da budu katastrofalne. Dosta objekata, kako se pribojavaju, biće zatvoreno, a mnoga radna mjesta izgubljena.

Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u Republici Srpskoj, kaže da smatraju da će da takav zakon odraziti padom prometa, a samim tim mnogi ljudi bi ostali bez posla. Navodi da u tom udruženju misle da je ovakav zakon loše rješenje za Srpsku.

Za razliku od ugostitelja, građani pozdravljaju prijedlog Vlade.

Nacrt zakona o zabrani pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima poručuju u Vladi, uskoro bi trebalo da se nađe pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske.