latinica  ћирилица
23/11/2017 |  20:14 | Autor: RTRS

Haško tužilaštvo protiv učešća "prijatelja suda" u postupku protiv Karadžića

Haško tužilaštvo usprotivilo se zahtjevu Udruženja advokata koji postupaju pred međunarodnim sudovima u Hagu da mu u svojstvu "prijatelja suda" bude dozvoljeno učešće u žalbenom postupku koji se vodi u slučaju protiv prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Tužilaštvo je u dopisu od Mehanizma za krivične sudove zatražilo da odbije taj zahtjev, jer, kako tvrde, nije potkrijepljen argumentima koji bi pokazali da bi oni asistirali Žalbenom vijeću, a što je uslov za status "prijatelja suda".

Udruženje advokata, koji postupaju pred međunarodnim sudovima u Hagu, smatra da su Karadžićeva prava u toku postupka kršena u više navrata u vezi sa objelodanjivanjem dokumenata i nedozvoljavanjem žalbi na 82 odluke suda i želi dati svoje mišljenje o tome kao "prijatelj suda".

U zahtjevu Udruženja se navodi da je Karadžićev slučaj ključan, ne samo zbog žalbenog postupka, već i zbog budućeg integriteta Mehanizma.

Haški tribinal osudio je u martu 2016. godine prvostepeno Karadžića na 40 godina zatvora za ratne zločine u BiH od 1992. do 1995. godine.

Karadžić i tužilaštvo podnijeli su žalbe na prvostepenu presudu u decembru prošle godine, dok su martu podnijeli odgovore na žalbe, a u aprilu i dodatne žalbene podneske.

Usmeno izlaganje žalbi trebalo bi da bude održano na proljeće 2018. godine, a konačne presude se očekuju godinu dana kasnije.

Karadžić je zatražio od Žalbenog vijeća da odbije žalbeni zahtjev tužilaštva da bude osuđen na kaznu doživotnog zatvora, dok je svojom žalbom tražio oslobađajuću presudu.

Žalba tužilaštva Haškog tribunala ima 89 strana, a Karadžićeva 233.

Izvor: SRNA