latinica  ћирилица
24/11/2017 |  09:58 | Autor: RTRS

Škulić - Fila: Engleskom floskulom protiv Srba

Udruženi zločinački poduhvat zbog koga je osuđen i general Ratko Mladić, floskula je koja je postala tipična za praksu Haškog tribunala, a pravni stručnjaci objašnjavaju da se koristi da bi se neko lakše osudio i to bez direktnih dokaza, pišu "Večernje novosti".
Haški tribunal (Foto: Flickr) -
Haški tribunal (Foto: Flickr)

Profesor krivičnog prava na Pravnom fakultetu beogradskog Univerziteta Milan Škulić rekao je da je to maglovita konstrukcija koja omogućuje da se bilo kakav doprinos neke osobe izvršenju krivičnog djela druge osobe tretira kao učešće u tom krivičnom djelu, čak i kada optuženi nije bio svjestan, niti voljan da u tome učestvuje.

"To je koncepcija koja generalno odgovara tužiocima, jer im olakšava posao, dok je opasna po odbranu zbog svoje širine i od nje se teško brani. U teorijskom smislu, ova konstrukcija potiče iz anglosaksonskog prava u kome postoji varijanta `zavere`, ali se i tamo u praksi često smatra kontroverznom", istakao je Škulić.

On kaže i da postoji anegdota da advokati, pa i tužioci, kada govore o udruženom zločinačkom poduhvatu, kome na engleskom odgovara izraz "Joint Criminal Enterprises", u stvari kažu da je to "Just to Convict Anybody", odnosno "optužiti bilo koga".

Da bi bilo letigimno i legalno da se nekome sudi za udruženi zločinački poduhvat, prema mišljenju advokata Tome File, takva kvalifikacija morala bi da postoji u nekom zakonodavstvu, a nje nema ni u jednoj državi na svijetu pa ni, kako ističe, u statutu Međunarodnog krivičnog suda.

"Izmislili su ga Englezi i dugo ga imali u svom zakonodavstvu, ali više ne. Preuzeo ga je Haški tribunal, i to ne prilikom osnivanja, već kasnije, kako bi mogli da osude Srbe", rekao je Fila.

On je pojasnio da, kada je riječ udruženom zločinačkom poduhvatu, "ne utvrđujete konkretnu krivicu čoveka, već ga proglašavate krivim za sve što se desilo na nekoj teritoriji".

"Do sada se za udruženi zločinački poduhvat sudilo samo Srbima i nikome više. Videćemo da li će Hrvati Prlić i drugi, kojima je presuda 29. novembra, biti osuđeni po tom osnovu", rekao je Fila.

Izvor: SRNA