latinica  ћирилица
24/11/2017 |  10:48 | Autor: RTRS

Advokat Prlića: Presuda Mladiću amnestirala Srbiju

Zagrebački advokat Vesna Alaburić ocjenjuje da je u presudi Ratku Mladiću državni vrh Srbije amnestiran od učešća u "udruženom zločinačkom poduhvatu", te da iz presude proizilazi da je rat u BiH "unutrašnji", a ne "međunarodni" sukob.
Hag:Prlić - suđenje - Foto: Screenshot
Hag:Prlić - suđenjeFoto: Screenshot

Iz sažetka presude proizilazi da kao članovi "udruženog zločinačkog poduhvata nisu navedeni Slobodan Milošević i najviši funkcioneri Srbije, odnosno Јugoslavije iz tog vremena".

"Ako to uporedimo sa prvostepenom presudom u slučaju `Prlić i drugi`, kojom su svi proglašeni krivim, vidjećemo da su Franjo Tuđman i ostali predstavnici tadašnje hrvatske vlasti navedeni kao članovi `udruženog zločinačkog poduhvata`", ističe Alaburićeva.

Ona smatra da to dovodi Hrvatsku i pripadnike vlasti u prilično nezavidan položaj.

Alaburićeva, koja brani Prlića i članove nekadašnje Herceg-Bosne u Hagu, napominje da iz presude generalu Mladiću proizilazi da se "sukob muslimana i Srba od maja 1992. godine, pa nadalje - ne smatra međunarodnim nego isključivo internim sukobom".

"Zato Mladić nije bio ni optužen niti osuđen za teške povrede Ženevskih konvencija", navodi ona za hrvatske portale i zaključuje:

"Kada sve to upoređujete, proizilazi da Beograd nije imao nikakvog uticaja na sve što se događalo u BiH, za razliku od Zagreba, koji se po presudama i Tihomiru Blaškiću i Dariju Kordiću, te Јadranku Prliću i drugima dovodi u tijesnu vezu sa ratnim događanjima u BiH".

Žalbeno vijeće Haškog suda će 29. novembra pročitati odluku u vezi sa žalbom advokatskog tima članova Herceg-Bosne, koji su prvostepenom presudom proglašeni krivim za ratne zločine u BiH i dobili višegodišnje kazne zatvora.

Izvor: SRNA