latinica  ћирилица
24/11/2017 |  11:52 ⇒ 18:59 | Autor: RTRS

U Vladi Srpske nastavljene konsultacije o budžetu (VIDEO)

U Vladi Srpske nastavljene su konsultacije o Budžetu za 2018. i Programu ekonomskih reformi u naredne dvije godine.
Konsultacije u Vladi - Foto: RTRS
Konsultacije u VladiFoto: RTRS

Premijerka Željka Cvijanović danas je razgovarala s poljoprivrednicima, predstavnicima BORS-a, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida Republike Srpske, Udruženja UDAS, Republičke organizacije porodica poginulih i nestalih boraca i zarobljenih civila, Saveza logoraša, Saveza civilnih žrtava rata, Veteranima Srpske, i sa Udruženjem žena žrtava rata Republike Srpske.

U Vladu su prvi došli predstavnici Saveza gradova i opština, sa kojima je postignut dogovor o dodatnoj podršci izrazito nerazvijenim opštinama u vidu sufinansiranja njihovih projekata.

Predsjednik Saveza opština i gradova Srpske Ljubiša Ćosić rekao je da je zahtjev Saveza bio da se uz grant za nerazvijene i izrazito nerazvijene lokalne zajednice, pored već postojeća dva miliona KM, uvede i pozicija u budžetu sa koje bi se iznos od pola do milion KM izdvajao za takve projekte.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je da je sa predstavnicima Saveza opština i gradova Srpske razgovarala o dodatnoj podršci izrazito nerazvijenim opštine kroz sufinansiranje važnih projekata koji bi riješili određene probleme u lokalnim zajednicama.
 
- Osnovna ideja je da se pronađe modalitet za iznalaženje sredstava te da obezbijedimo njihovo učešće u određenim projektima - rekla je Rešićeva nakon konsultacija sa predstavnicima Saveza opština i gradova o prednacrtu budžeta Srpske za narednu godinu i programu ekonomskoh reformi za period od 2018. do 2023. godine.

Ona je dodala da se na terenu dosta razgovaralo sa predstavnicima lokalnih zajednica i da se uvidjelo da postoje kvalitetni projekti, ali da se često desi da usljed nesolventnosti izrazito nerazvijene opštine takav projekat propadne.

Potpredsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Ranko Sarajlić izjavio je danas da je osnovni zahtjev poljoprivrednika u vezi sa budžetom Srpske za narednu godinu povećanje agrarnog budžeta u odnosu na sadašnji iznos od 60 miliona KM, da bi on imao razvojni karakter. "Smatramo i dalje da visina tog budžeta treba biti šest odsto od ukupnog republičkog budžeta kako je to zakonski predviđeno", rekao je Sarajlić novinarima nakon konsultacija o prednacrtu budžeta za narednu godinu i prednacrtu programa ekonomskoh reformi za period 2018-2020. godina.

On je rekao da na konsultacijama nije zatraženo konkretno koliko bi to povećanje bilo "jer nema mogućnosti da Vlada Srpske podigne nivo tog budžeta".

Sarajlić je naveo da su se zahtjevi poljoprivrednika odnosili i na preusmjeravanje podsticaja, strožu kontrolu njihove isplate, te da se povećaju i kontrole prilikom protoka robe, a bilo je riječi i o zaštiti domaće proizvodnje.

Predsjednik Predsjedništva Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske Dragan Vrhovac izjavio je danas da se zahtjev ove grupacije lica u vezi sa budžetom Srpske za narednu godinu odnosi na povećanje lične invalidnine od pet odsto.

"Od ostatka sredstava sa budžetskog granta za isplate ličnih invalidnina uvijek ostane dio i smatramo da se iz toga mogu povećati invalidnine za dva odsto, te da se se budžetom planira još tri odsto", rekao je Vrhovac novinarima nakon konsultacija sa predstavnicima Vlade Republike Srpske o prednacrtu budžeta za narednu godinu i prednacrtu ekonomskih reformi za period 2018-2020. godina.

Vrhovac je naveo i da se razgovaralo o pitanjima banjskog liječenja, kao i da se za 300 ratnih vojnih invalida obezbijedi pomoć u vidu samozapošljavanja u iznosu od 2.500 KM po korisniku.

Predsjednik Organizacije amputiraca UDAS-a Željko Volaš rekao je da su glavni zahtjevi izneseni na konsultacijama - ostvarivanje prava na ortopedska pomagala i banjsku rehabilitaciju za ratne vojne invalide amputirce, što će se rješavati posredstvom Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da će u narednoj godini, najvjerovatnije, za dva odsto biti povećane osnovice za porodične penzije, invalidnine i boračke dodatke za sve kategorije iz boračke populacije.

Savanović je naglasio da su sredstva koje Vlada izdvaja za boračke kategorije ista svake godine, ali da, zbog biološkog odliva te populacije, naredne godine osnovica može biti povećavana.

- Boračka organizacija Republike Srpske tražila je da se nađe način za obeštećenje 3.500 boraca koji nisu u okviru penzionog sistema. Bilo je razmišljanja da u te namjene usmjerimo sredstva koja ostaju nakon smrti pripadnika boračke populacije - rekao je Savanović.

On je, nakon konsultacija sa predstavnicima organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata o prednacrtu budžeta za narednu godinu i ekonomske politike od 2018. do 2020. godine, istakao da sa ovim prijedlogom nisu saglasne sve organizacije, zbog čega će, najvjerovatnije, biti povećana osnovica za različita davanja. Savanović je dodao da su organizacije od javnog interesa proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata svjesne svoje pozicije u prednacrtu budžeta, ali i sveukupne situacije u Republici Srpskoj.

Predsjednica Republičkog udruženja žena žrtava rata Božica Rajilić rekla je da je na konsultacijama usaglašen okvirni tekst zakona o zaštiti žrtava ratne torture koji bi do kraja godine trebalo da uđe u skupštinsku proceduru.

- Kategorija koja je svih ovih godina bila na marginama svih društvenih zbivanja konačno će dobiti svoje mjesto. Ovakav zakon Republika Srpska nikada nije imala. Ovo je prvi put da je neko prepoznao problem žrtava ratne torture i analizirao taj problem - rekla je Rajilićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog toga što je ovaj zakon dobio podršku i Vlade Republike Srpske da ide u dalju proceduru, te naglasila da bi njegovo donošenje doprinijelo tome da svaka žrtva ostvari pravo na mjesečna primanja kao obeštećenje za torturu koju je preživjela.

- Ne očekujemo da dobijemo primanja kao borci koji su nosili oružje, niti neka koja prevazilaze budžetske mogućnosti Republike Srpske, ali će biti primjerena i zavisiće od stepena torture koju je žrtva preživjela u ratu - navela je Raijlićeva.

Izvor: RTRS/SRNA