latinica  ћирилица
24/11/2017 |  12:46 | Autor: RTRS

SDS najavio krivične prijave protiv odgovornih u "Šumama Srpske"

Srpska demokratska stranka /SDS/ saopštila je da će podnijeti krivične prijave protiv odgovornih lica u Јavnom preduzeću "Šume Republike Srpske" zbog "nepravilnosti utvrđenih u revizorskom izvještaju o poslovanju ovog preduzeća za 2016. godinu".
SDS - Foto: ilustracija
SDSFoto: ilustracija

U saopštenju se navodi da će krivične prijave biti podnesene protiv direktora "Šuma Srpske" Riste Marića i načelnika opštine Rogatica Milorada Јagodića.

U SDS-a smatraju da je iz revizorskog izvještaja o poslovanju ovog preduzeća za 2016. godinu vidljivo postojanje osnova sumnje da su u ovom preduzeću počinjene mnoge kriminalne radnje i nezakonitosti.

"Prema nalazima revizorskog izvještaja, odgovorna lica u preduzeću `Šume Republike Srpske` su lažno vodila poslovne knjige, izbjegavajući da prikažu kao prihod naknadu od uplata vlasnika privatnih šuma po osnovu usluga koje su pružane privatnicima, i to u iznosu većem od 2.670.000 KM", navodi se u saopštenju.

Iz SDS-a tvrde da su "Šume Srpske" time izbjegle plaćanje izlaznog PDV-a u iznosu od 454.057 KM, kao i da su odgovorna lica u ovom preduzeću lažnim vođenjem poslovnih knjiga izbjegla da prikažu obaveze po osnovu poreza na dobit u iznosu od 586.069 KM.

"Revizija u nalazu ukazuje na visok rizik po preduzeće u pogledu nepostupanja preduzeća po poreskim propisima. Preduzeće je u 2016. godini imalo manju dobit za 4.613.892 KM u odnosu na 2015. godinu ili za 36,63 odsto manje", ističu u SDS-u.

U saopštenju se navodi da su obaveze preduzeća zaključno sa 2016. godinom iznosile oko 29 miliona KM, od čega oko 10 miliona KM predstavlja dug prema komercijalnim banakama, a oko 19 miliona KM dug na osnovu obaveze plaćanja poreza i doprinosa i obaveze prema opštinama.

"Iz tog razloga smatramo da bi ostavka direktora Rista Marića bila jedini moralan potez", ističe se u saopštenju.

Izvor: SRNA