latinica  ћирилица
24/11/2017 |  12:52 ⇒ 21:12 | Autor: RTRS

Šamac - U procesu zakupa obradivog zemljišta 52 korisnika

Na području Šamca 50 privrednih subjekata iz oblasti poljoprivrede i registrovanih poljoprivrednih gazdinstava ušlo je u proces sklapanja ugovora sa Ministarstvom poljorivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta na 12 godina.
Šamac - poljoprivreda - Foto: SRNA
Šamac - poljoprivredaFoto: SRNA

Prema riječima načelnika opštinskog Odjeljenja za privredu Svetozara Evđića, taj proces će biti završen u narednih sedam dana.

"Na sjednici Skupštine opštine još dva ugovora treba da dobiju saglasnost čime bi ukupno 52 registrovana poljoprivrdna gazdinstva dobila zemljište u svojini Republike Srpske u zakup na 12 godina", kaže Evđić.

On je podsjetio da je opština na osnovu javnog poziva krenula u proces dodjele 720 hektara poljoprivrednog zemljišta, te da im po ovom pozivu ostaje 152 hektara za nadmetanje licitacijom pošto u prvom pozivu nije bilo zainteresovanih ili su aplikacije bile neuredne, te su odbijene.

Evđić podsjeća da je Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede upućen tekst javnog poziva i prijedlog odluke na saglasnost, te očekuje da će sljedeće sedmice dobiti pozitivan odgovor.

"Ako imamo podatak da je 101 aplikant bio zainteresovan za dodjelu zemljišta i da ćemo u ovom pozivu imati 52 ugovora kroz licitaciju, imaćemo i novih 15-20, dolazimo do cifre od 70 poljoprivrednih gazdinstava koji će od 101 aplikanta dobiti poljoprivredno zemljište u svojini Srpske u zakup", naglašava Evđić.

On podsjeća da na području opštine Šamca ostaje više od 400 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta.

Izvor: Srna