latinica  ћирилица
24/11/2017 |  13:14 | Autor: RTRS

Susreti pozorišta u Brčkom - Gran-pri beogradskom Zvezdara teatru

Gran-pri nagradu 34. Susreta pozorišta Brčko distrikta jednoglasnom odlukom žirija dobila je predstava "Hipnoza jedne ljubavi", autora i reditelja Dušana Kovačevića u produkciji Zvezdara teatra iz Beograda, a gran pri Susreta za najbolju žensku ulogu osvojila je Anica Dobra za ulogu Majka Soje u toj predstavi.
Brčko, susreti pozorišta - pres - Foto: SRNA
Brčko, susreti pozorišta - presFoto: SRNA

Gran pri za najbolju mušku ulogu otišao je u ruke Borka Perića za ulogu Vjerkoslava Kralja u predstavi "Ustav Republike Hrvatske", autora Ante Tomića i Rajka Grlića u produkciji Satiričnog kazališta Kerempuh iz Zagreba.

Kada je riječ o nagradama pozorištima iz BiH, nagradu za najbolju predstavu u cjelini "Zlatnu statuu Vijećnice i grada Brčko" dobila je predstava "Moja fabrika", autora Selvedina Avdića u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Predstava "Moja fabrika" odnijela je i nagrade za scenografiju koju je dobila Sabina Trnka, te za najbolju režiju koju je dobila Selma Spahić.

Nagrada za najbolju mladu glumicu pripala je Јeleni Kordić Kuret, za muziku Zvonimiru Dusperu Dusu, a za kostim Mirjani Zagorec za predstavu "Predstava Hamleta u Mrduša Donja", autora Ive Brešana u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

Ova predstava dobila je i nagradu publike za najbolju mušku ulogu, koju je osvojio Rober Pehar tumačeći lik učitelja.

Nagradu za najbolji dramski tekst osvojio je Boris Lalić za predstavu "Mirna Bosna" u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo, a ova predstava je osvojila i nagrade za najboljeg mladog glumca koju je dobio Davor Golubović za ulogu Bokija Aleksića, kao i za najbolju žensku ulogu koju je dobila Gordana Boban za lik Alekse Aleksić.

Predstava "Mirna Bosna" osvojila je i nagradu žirija publike kao najbolja predstava u cjelini.

Nagrada za najbolju mušku ulogu među pozorištima u BiH pripala je Aleksandru Seksanu za ulogu Edina u predstavi "Sve se nekako preživi osim smrti", autora Ljubice Ostojić u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Nagradu žirija publike za najbolju žensku ulogu dobila je Slađana Zrnić za ulogu Leposave Lepe Pekarke u predstavi "Sabirni centar", autora Dušana Kovačevića, u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske Banjaluka i Pozorišta Prijedor.

Stručni žiri ovogodišnjih susreta činili su dramski pisac Almir Imširević i glumice Ljiljana Blagojević i Anja Šovagović.

Ljiljana Blagojević, komentarišući ovogodišnje susrete, istakla je da se ne vide neke drastične razlike između predstava iz BiH i regiona, apelujući da pozorišta da što više izvode domaće dramske pisce "jer se zna da duhovnu vertikalu jednog naroda čini jezik i kultura".

Članovi žirija publike ove godine su bili Zoran Tošić, Šefko Kaloper, Branko Brkić i Anel Šuvalić.

Izvor: Srna