latinica  ћирилица
24/11/2017 |  13:23 | Autor: RTRS

Hrvatska izložba o Tesli

U Meštrovićevom paviljonu Hrvatskog doma likovnih umjetnika u Zagrebu, sutra će biti otvorena izložba posvećena Nikoli Tesli, koju su hrvatski mediji predstavili kao multimedijalno-umetnički događaj godine, ali i kao najveći umjetnički projekat u modernoj istoriji zemlje.
Nikola Tesla - Foto: blic.rs
Nikola TeslaFoto: blic.rs

Kustos izložbe, Helena Bulaja Madunić, najavila je da će posjetioci ulaskom na izložbu, zapravo ući u Teslin um iz budućnosti. Posjetioci će na jednom mjestu putovati od Smiljana do Novog Zelanda prolazeći kroz različite faze Teslinog života. Priču o Tesli pričaće sam transformisani prostor Hrvatskog doma likovnih umjetnika, koji će na različite načine voditi posjetioce kroz pet različitih svjetova.

Kako se najavljuje, jedan od eksponata biće Teslopolis, gdje će se posjetioci popeti na vrh svijeta i s te pozornice, uronjeni u atmosferu art dekoa u Njujorku između dva rata, doživjeti bogatstvo i potencijal ljudskog stvaralačkog duha.

U središnjem dijelu, nekoj vrsti bačve, biće postavljen džinovski kip Nikole Tesle visok 12 metara i težak dvije tone. Dio postavke biće i interaktivno Teslino pozorište kroz koji će posjetioci na trenutak moći da postanu Tesla, kroz futuristički animirani 3D film. Na realizaciji izložbe i eksponatima radi više od 20 hrvatskih i međunarodnih umjetnika.

Izvor: Blic