latinica  ћирилица
24/11/2017 |  14:09 ⇒ 18:54 | Autor: RTRS

Radojičić: Elektrotehnički fakultet sa svjetskom reputacijom

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da banjalučki Elektrotehnički fakultet ima dugu tradiciju i dobru reputaciju, zbog čega su njegove diplome priznate u Republici Srpskoj i inostranstvu.
Banjaluka, Elektrotehnički fakultet - svečanost - Foto: SRNA
Banjaluka, Elektrotehnički fakultet - svečanostFoto: SRNA

Radojičić, koji je danas prisustvovao svečanosti povodom obilježavanja 55 godina od osnivanja ovog fakulteta, rekao je novinarima da oni koji steknu diplomu inženjera ovog fakulteta odmah mogu da nađu posao, te da su njegovi stručnjaci cijenjeni i traženi u svijetu.

Radojičić je naglasio da Banjaluka ima ne samo tradiciju, već vrh i potencijal u oblasti elektrotehnike, posebno IT sektora.

"U pripremi naše strategije razvoja za narednih 20 godina i urbanističkog plana za narednih 10 godina IT sektor je prepoznat kao jedna od komparativnih prednosti ili potencijala. Imamo škole, fakultete, đake, studente, inženjere sa dobrim potencijalom. Smatramo da je to jedna od razvojnih šansi", rekao je Radojičić.

Dekan banjalučkog Elektrotehničkog fakulteta Branko Blanuša rekao je novinarima da ovaj fakultet danas obilježava 55 godina od osnivanja, ističući da je ovo najstarija visokoškolska institucija na banjalučkom Univerzitetu.

"Ponosni smo na rezultate našeg rada. Mi smo prvi fakultet koji je započeo studije po principima Bolonjskog procesa i pokrenuo doktorske studije", istakao je Blanuša.

On je rekao da je ovo fakultet koji ima dugu tradiciju, dobar nastavni proces i ostvaruje značajne rezultate u naučno-istraživačkom radu.

Najboljim studentima danas su uručene nagrade, a profesorima koji su najzaslužniji za pokretanje katedre za elektrotehniku i časopisa "Elektroniks" uručene su plakete ovog fakulteta.

Najbolji student ovog fakulteta Milica Lekić rekla je novinarima da joj je drago što je proglašena za najboljeg diplomiranog inženjera, ističući da je upisala master i da je trenutno zaposlena na ovom fakultetu.

Svečanosti obilježavanja Dana Elektrotehničkog fakulteta prisustvovali su predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, rukovodstvo i studenti banjalučkog Elektrotehničkog fakulteta.

Elektrotehnički fakultet u Banjaluci osnovan je 24. novembra 1962. godine odlukom Narodnog odbora sreza Banjaluka o osnivanju Tehničkog fakulteta sa Odsjekom za elektrotehniku.

U školsku 1962/63. godinu upisano je 113 studenata od kojih je 48 diplomiralo.

Izvor: SRNA