latinica  ћирилица
24/11/2017 |  14:10 ⇒ 21:12 | Autor: RTRS

Đokić: Instutucionalna podrška investicijama

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je Srpska mjesto gdje se može investirati i gdje svaki investitor ima vidljivu i snažnu podršku Republike i svih njenih institucija.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

Đokić je istakao da u Srpskoj svaki investitor ima zaštitu da može potpuno normalno funkcionisati i poslovati, te nesmetano bez ograničenja upravljati sa dobiti koju ostvari.

"Svi koji su do sada investirali u Republiku Srpsku mogli su i da ostvare dobit, odnosno da zarade", rekao je Đokić novinarima nakon otvaranja prvog Međunarodnog sajma nekretnina i investicija "Banjaluka 2017" /BLIRE/.

On je naveo da Republika Srpska sve više postaje mjesto koje se u međunarodnim okvirima predstavlja kao područje koje je stabilno i otvoreno za investicije i mjesto gdje investitori dolaze.

Đokić je istakao da su privredne manifestaciji poput sajma u Banjaluci i većim gradovima - Beogradu, Zagrebu, Moskvi, Nici prilika da se na najbolji način predstave potencijali Srpske u sektoru investicija, posebno u oblasti nekretnina.

On je dodao da je važna komponenta ovog sajma i promocija aktivnosti u sektoru energetske efikasnosti, ističući da Srpska sada čini prve korake u toj oblasti.

Đokić je uvjeren da će ovaj sajam doprinijeti boljem razumijevanju ukupnih ekonomskih prilika u Republici Srpskoj, kao mjestu, gdje se može i gdje je poželjno investirati.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić rekao je da je sajam prilika da se oblast nekretnina u značajnoj mjeri unaprijedi, odnosno da se dođe do novih investicija u ovoj oblasti.

On je istakao da je BiH u prethodnoj godini zabilježila pad kada je riječ o ukupnim investicijama, dodavši da to bilježi čitav region, te da je jedan od razloga za pad investicija politička nestabilnost.

Klokić je naveo da Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju učestvuje na ovom sajmu i da će podržati njegovo održavanje i naredne godine.

Organizator Sajma Predrag Tešić naveo je da se na prvom Međunarodnom sajmu nekretnina i investicija u Banjaluci kroz štandove predstavlja 50 pravnih subjekata, dok je učešće na panelima najavilo preko 100 pravnih subjekata.

Tešić je rekao da je ovo prvi sajam ovakve vrste u BiH i da je cilj privlačenje stranih investicija.

On je održavanje drugog Međunarodnog sajma nekretnina i investicija u Banjaluci najavio za narednu godinu od 4. do 6. septembra, ističući da su već uspostavljeni kontakti sa Evropskom mrežom preduzetništva.

Predstavnik Udruženja za nekretnine iz Srbije Slaviša Pešić ocijenio je da sajmovi nekretnina imaju veliki značaj za privredu svake države, jer omogućavaju privlačenje novih i predstavljanje postojećih investicija.

Otvaranju prvog Međunarodnog sajma nekretnina u Banjaluci prisustvovala je i ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Јasmina Davidović, kao i predstavnici privrednog i društvenog života Republike Srpske i regiona.

Sajam će biti otvoren do nedjelje, 26. novembra.

Izvor: Srna