latinica  ћирилица
24/11/2017 |  14:17 | Autor: RTRS

VSTS BiH: U ponedjeljak izjašnjavanje o revidiranim zaključcima

Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH izjasniće se u ponedjeljak, 27. novembra, o prijedlogu revidiranih zaključaka u vezi sa provjerom ratne prošlosti sudija i tužilaca, najavljeno je iz Savjeta.
VSTS - Foto: RTRS
VSTSFoto: RTRS

Izjašnjavanje o zaključcima, koje je bilo najavljeno za 16. novembar, odgođeno je za narednu sjednicu jer članovi Savjeta nisu postigli usaglašen stav o tome.

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija je tada, nakon burne rasprave, odgađanje izjašnjavanja obrazložio potrebom da se još jednom sagledaju korigovani prijedlozi zaključaka da bi bili u skladu sa evropskim propisima.

Tegeltija je rekao da je Delegacija Evropske komisije tražila da zaključci doneseni 26. oktobra, koji su izazvali brojne reakcije domaće javnosti i međunarodne zajednice, ponovo budu razmotreni i prilagođeni evropskim standardima.

"Da ne bismo došli u situaciju da opet imamo nekakve reakcije, potrebno nam je određeno vrijeme da izvršimo konsultacije i vidimo da li možemo da napravimo neku verziju, odnosno da li je već ponuđena verzija ono što Evropska komisija od nas traži", naveo je Tegeltija.

On je istakao da se u ovom slučaju odlučuje u kontekstu opredjeljenja BiH i svih njenih društvenih aktera za pristupanje EU, dodajući da VSTS ne bi želio da preduzima nijedan korak koji bi bio ocijenjen kao prepreka tom putu.

Prema njegovim riječima, Savjet kao cjelina i nijedan njegov član pojedinačno, neće učiniti ništa što će narušiti lični i profesionalni integritet i integritet VSTS-a, jer nisu spremni da urade nešto što može ugrožavati njihovo mišljenje.

On je naglasio da će VSTS dati svoj maksimum da uobliči zaključke u formu koja će biti u skladu sa zahtjevima koji se pred Savjet, kao jednu od institucija BiH, stavljaju u kontekstu pridruživanja EU.

Izvor: SRNA