latinica  ћирилица
24/11/2017 |  14:25 | Autor: RTRS

Dačić: Tribunal stvoren samo da bi osudio Srbe

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Haški tribunal stvoren samo da bi osudio Srbe, te da je presuda generalu Ratku Mladiću bila očekivana, jer potvrđuje politiku tog suda i zapadnih zemalja prema Balkanu tokom posljednjih 25 godina.
Ivica Dačić - Foto: SRNA
Ivica DačićFoto: SRNA

"Nema nikakve sumnje da Ratko Mladić treba da bude osuđen za masakre u Srebrenici. Ali šta se dešava sa hiljadama Srba koji su bili ubijeni tokom rata. Nije moguće da nema nikoga osuđenog za to u Hagu. Ovaj sud je stvoren samo kako bi osudio Srbe", rekao je Dačić za argentinski list "La nacion", prenosi Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

On je istakao da Srbija nikada nije bila protiv sudskog procesa optuženima, ali da Haški tribunal, koji završava svoj rad u decembru, nije ispunio cilj da donese mir narodima koji su patili tokom sukoba.

"Samo je služio za žalbe protiv Srbije. Prije rata, u Hrvatskoj je živjelo 560.000 Srba, a danas živi 180.000. Šta se desilo sa preostalima? Bili su protjerani ili ubijeni. U Sarajevu je bilo 150.000 Srba, danas ih ima manje od 10.000. U Prištini je bilo više od 40.000 Srba, danas ih je manje od 1.000", naveo je Dačić.

On je napomenuo da su par nedjelja prije Srebrenice, Bošnjaci ubili hiljade Srba i upitao gdje su krivci za te masakre.

Govoreći o sutuaciji na Balkanu, Dačić je istakao da odnosi među narodima na Balkanu treba da se zasnivaju na zajedničkim interesima.

"He može postojati stabilan odnos dok se traži ko je više ili manje kriv. Skoro 20 godina posle rata mi još o tome diskutujemo. U budućnosti se nadamo stvaranju jedne zajedničke ekonomske zone, međutim, još smo daleko od toga", rekao je on.

Na pitanje da li je Srbija spremna da prizna nezavisnost /samoproglašenog/ Kosova, Dačić je rekao da je riječ o unilateralnom proglašenju nezavisnosti, da Beograd želi da razgovara sa Prištinom, ali da postoje prepreke za to.

"Proglašenje nezavisnosti Kosova je bio unilateralan čin, kao što je i Katalonije. Iz tog razloga ima toliko zemalja, kao Argentina, koje ne priznaju ovo jednostrano proglašenje. Želimo razgovor, međutim, ove vrste unilateralnih proglašenja prepreka su za bilo kakvo zbližavanje", istakao je Dačić.

Govoreći o odnosima sa Rusijom u kontekstu težnji Srbije da postane dio EU, Dačić je rekao da Srbija ne smatra da njeno prijateljstvo sa Rusijom isključuje njenu želju da bude dio EU.

Izvor: SRNA