latinica  ћирилица
24/11/2017 |  14:26 ⇒ 14:30 | Autor: RTRS

U Budvi potpisan protokol o saradnji i otvorena izložba o Kočiću

Direktori Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljilja Petrović-Zečić, Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" iz Beograda Aleksandar Јerkov i Narodne biblioteke Budve Mila Baljević potpisali su protokol o saradnji pod nazivom "Tri B".
Ljilja Petrović Zečić - Foto: nezavisne novine
Ljilja Petrović ZečićFoto: nezavisne novine

Nakon svečanog potpisivanja u holu Akademije znanja u Budvi otvorena je izložba "Petar Kočić" u prostoru Narodne biblioteke Budve, koju je priredila Ljilja Petrović Zečić.

Govoreći na otvaranju izložbe Zečićeva je istakla da Banjaluku i Budvu povezuju tri znamenite ličnosti - Stefan Mitrov Ljubiša, Petar Kočić i znameniti Budvanin Špiro Bocarić, brat slikara Anastasa Bocarića.

"Špiro Bocarić bio je upravnik Muzeja Vrbaske banovine pred Drugi svjetski rat. Kočić izrasta na djelu Ljubiše i spominje ga u svojim zapisima. Kod Ljubiše imamo Kanjoša Macedonovića, kod Kočića je David Štrbac, koji progovara oštrim jezikom, kao i Stefan Mitrov Ljubiša u Dalmatinskom saboru", navela je Petrović-Zečić.

U Budvi je otvorena i izložba "Šekspir i Servantes" čiji je priređivač Aleksandar Јerkov, koji je rekao da su predstavljeni panoi sa različitih izložbi koje je priredila beogradska Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković".

U okviru potpisivanja protokola o saradnji tri grada upriličen je i pjesnički matine u okviru kojeg su učestvovati pjesnici Dragan Јovanović Danilov, Živorad Nedeljković, Radoslav Milišević, Ružica Komar, Stanka Rađenović Stanojević i Bećir Vuković.

Svi programi su održani u prostoru Narodne biblioteke Budve.

Izvor: Srna