latinica  ћирилица
24/11/2017 |  14:39 | Autor: RTRS

Mladen Župljanin: Јoš nema dozvole iz Haga za posjetu ljekara

Mladen Župljanin, sin Stojana Župljanina, rekao je Srni da Tribunal, iako je istekao predviđeni rok, još nije dao pisanu dozvolu da ljekari iz Republike Srpske pregledaju njegovog oca koji se nalazi u Ševeningenu.
Stojan Župljanin - Foto: RTRS
Stojan ŽupljaninFoto: RTRS

"Rok za ovu dozvolu istekao je 13. novembra, ali se to nije desilo vjerovatno zbog toga što su ranije u Haškom tribunalu zabranili posjete ljekara svim pritvorenicima u Ševeningenu", rekao je Župljanin.

On kaže da je navodno u Haškom tribunalu rečeno da će nakon izricanja presude generalu Ratku Mladiću i šestorici Hrvata iz BiH 29. novembra biti odobrena posjeta ljekara iz Republike Srpske njegovom ocu u Hagu.

Župljanin je ranije rekao da je zdravstveno stanje njegovog oca, koji je u septembru imao dva moždana udara, i dalje nepromijenjeno.

"Otok sa desnog oka gdje ga je udario moždani udar je spao i može da vidi, ali je zdravstveno stanje i dalje nepromijenjeno, niti je gore, niti se popravlja", kaže Župljanin.

Banjalučki neurolozi Vlado Đajić i Siniša Miljković trebalo je do 13. novembra da otputuju u Ševeningen i pregledaju Stojana Župljanina.

Stojan Župljanin, bivši načelnik Centra službe bezbjednosti u Banjaluci, prošle godine je pravosnažno osuđen na 22 godine zatvora zbog ratnih zločina. Od tada u pritvoru u Ševeningenu čega prebacivanje u jedan od evropskih zatvora.

Izvor: SRNA