latinica  ћирилица
27/11/2017 |  10:48 ⇒ 14:38 | Autor: RTRS

I djeca mogu da obole od depresije

Istraživanja su pokazala da od depresije boluje 1 od 20 djece. Važno je razlikovati kada je dijete nesrećno, a kada je depresivno.

Normalna tuga dođe i prođe, i rezultat je nekog događaja. Klinička depresija, međutim, uvijek je prisutna i kod djeteta postoji osjećaj razdražljivosti i manjak interesovanja za učešće u određenim aktivnostima.

Neke krupne promjene kod kuće, kao što su smrt u porodici, razvod i preseljenje, mogu da dovedu do znatnih promjena kod djece. Normalno je da se zabrinete ako dijete nema bliske prijatelje, naročito ako je to predškolsko doba kada bi već trebalo da ima najdražu drugaricu ili drugara.

Simptomi koji karakterišu depresiju kod djece i adolescenata su:

- Česta glavobolja, bol u stomaku i zamor kod djece

- Nedostatak interesovanja za učestvovanje u priredbama i zabavama koje se organizuju u predškolskoj ustanovi

- Stalno nezadovoljstvo, razdražljivost, vrištanje ili plač

- Djete se stalno dosađuje

- Nedostatak interesovanja za igru sa prijateljima

- Poteškoće u komunikaciji s drugom djecom

- Preterana osjetljivost i strah od neuspjeha

Na roditeljima je najveća odgovornost. Oni moraju da otkriju uzroke i pokušaju da ih eliminišu na najbolji mogući način.

Roditelji moraju stalno da razgovaraju sa svojom djecom i posvete im dosta vremena.

Razdražljivost je najčešći simptom

Glavna razlika između depresije kod odraslih i kod djece jeste ta da se odrasli osjećaju potišteno, a djeca razdražljivo.

Djeca koja pate od depresije ne moraju da pokazuju samo znake tuge. Najčešće se lako uznemire i nemaju kontrolu nad svojim ponašanjem. Često ne mogu da identifikuju ono što osjećaju i predstave to riječima.

Rano dijagnostikovanje je ključno

Hronična depresija može da promjeni strukturu mozga. Istraživanja su pokazala da hronična depresija može da smanji hipotampus, dio mozga koji pomaže u regulisanju emocija. Depresija tada uzrokuje probleme u školi, alkohol i droga postaju prijetnja za djecu, a u najtežim slučajevima može da poveća rizik od nastanka suicidnih misli.

Izvor: B92