latinica  ћирилица
27/11/2017 |  11:10 | Autor: RTRS

Saudijska Arabija zabranjuje selfije

Posjetiocima i hodočasnicima Velike džamije u Meki i Prorokove džamije u Medini biće zabranjeno da se fotografišu i da snimaju video klipove na ta dva sveta mjesta.

Vlasti Saudijske Arabije odlučile su da više ne dozvoljavaju slikanje selfija na ta dva najsvetija mjesta u islamu, kako bi spriječile bespotrebno uznemiravanje onih koji tamo žele da borave u miru i bez ikakvog skretanja pažnje, prenosi RT.

Pripadnici obezbjeđenja dva svetilišta su se i ranije "nerijateljski odnosili" prema posjetiocima i hodočasnicima koji su tamo fotografisali. Sada, kada su selfiji i zvanično zabranjeni, čuvarima je naređeno da "ukoliko bude potrebno, konfiskuju fotografije i kamere", navodi list "DŽakarta post".

Saudijska Arabija ima "komplikovan odnos" sa selfijima, budući da je jedan visoki vjerski zvaničnik ovaj popularni vid fotografsanja okarakterisao kao pojavu "koja se širi među ljudima koji bi voljeli da se dopadnu zapadnjacima".

On je čak izjavio i da će fotografisanje biti u potpunosti zabranjeno, ukoliko, iz nekog razloga, nije neophodno.

Saudijski princ Mohamed bin Salman u oktobru se našao "na tapetu" zbog svoje ozbiljne "selfi manije", pošto je u jednom danu fotografisao i na svoj Instagram profil postavio više od 500 selfija u roku od dva sata.

Izvor: B92