latinica  ћирилица
27/11/2017 |  15:42 | Autor: RTRS

Kako od samo jednog jela možete da dobijete rak jetre (VIDEO)

Ljekar Narong Kuntikeo iz Tajlanda pokrenuo je kampanju u toj zemlji da bi spriječio ljude da jedu lokalno jelo koje može da ih ubije.

Podstaknut smrtnim slučajevima svojih pacijenata, Kuntikeo pokušava da upozori ljude na postojanje ogromnih opasnosti koje nosi konzumiranje popularnog delikatesa 'koi pla' u ovoj zemlji.

Ovo jelo predstavlja jeftin obrok koji se dobija mljevenjem sirove ribe kojoj se dodaju začini i limunov sok.

Koi pla je naročito popularan u Isanu, najsiromašnijoj regiji Tajlanda. Јedu ga milioni ljudi, a dokazano je da može da prouzrokuje rak jetre, čija je stopa u Isanu bizarno velika. Naime, rak jetre čini 50 odsto svih malignih oboljenja muškaraca u ovoj regiji, dok u ostalim krajevima svijeta taj procenat iznosi 10 odsto.

Kuntikeo često sreće ljude koji jedu koi pla od djetinjstva, a nikada nisu provjerili stanje svoje jetre. Štaviše, mnogi uopšte nisu svjesni opasnosti, piše IFLScience.

Međutim, ubijediti ljude da se podvrgnu testovima nije lako, kao što nije lako uvjeriti ih da njihovo voljeno jelo može da ih ubije, ili da im skrati život za koju deceniju.

Tajlanđani se za sada opiru promjenama i jednostavnom načinu zaštite svog zdravlja - kuvanju ribe, čime se dokazano ubijaju paraziti, ali i uništava toliko poznat ukus.

Izvor: B92, Express.hr