latinica  ћирилица
29/11/2017 |  12:14 ⇒ 14:20 | Autor: RTRS

U ovoj godini šest slučajeva zaraženih HIV-om

U Republici Srpskoj je registrovano 113 lica zaraženih virusom HIV-a ili oboljelih od side, od kojih je šestoro prijavljeno ove godine, rečeno je u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.
 - Foto: RTRS
Foto: RTRS

"Svi registrovani u ovoj godini su muškarci. Četvorica su HIV pozitivna, a dvojica su oboljela od side", rekla je  načelnica Službe za epidemiologiju u Institutu Ljubica Јandrić.

Prema njenim riječima, od posljedica side u Republici Srpskoj do sada je umrlo 20 lica.

Ona je navela da je u ovoj godini uočen pad broja oboljelih od side ili zaraženih HIV virusom, dodajući da su, od ukupnog broja registrovanih, 80 odsto muškarci.

Јandrićeva kaže da najveći broj registrovanih ima od 30 do 39 godina.

"Najučestaliji put prenošenja HIV infekcije i dalje je heteroseksualni kontakt u 48 odsto, te homo/biseksualni u 34 odsto", rekla je Јandrićeva.

Ona je navela da se trenutno na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske antiretrovirusnom terapijom liječe 54 lica.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, virusom HIV-a zaraženo je oko 36,7 miliona ljudi, a u 2016. godini registrovano je 1,8 miliona novoinficiranih.

Na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije i Generalne skupštine UN, 1. decembar se u svijetu obilježava kao Svjetski dan borbe protiv side.

Izvor: SRNA