latinica  ћирилица
29/11/2017 |  14:28 ⇒ 14:53 | Autor: RTRS

Najmanja zemlja na svijetu najmanje i posjećena (VIDEO)

Evropa privlači ubjedljivo najviše turista nego bilo koji drugi region u svijetu, pokazuju podaci Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija, prema kojima je Stari kontinent prošle godine imao 616 miliona posjetilaca.

Kao što je i očekivano, Francuska je najprivlačnija milionima turista, a koja je onda evropska država najmanje "zanimljiva"?

Tu titulu nosi državica "na litici", sa svih strana okružena Italijom.

Sa površinom od samo 61,2 kilometara kvadratnih, San Marino je najmanja, ali i najmanje posjećena turistička destinacija u Evropi.

Međutim, nekoliko činjenica bi trebalo da budu razlog zbog koga bi svaki avanturista trebalo da vidi San Marino.

Istorija

Osnovan još davne 301. godine, San Marino je jedna od najstarijih evropskih republika, nastala u vrijeme kada su se gradovi države množili po cijeloj Evropi, i nadživjela ga.

U prestonici, po kojoj cijela država nosi ime, zaštićenoj od strane UNESKO, nalaze se tri impozantne srednjevjekovne tvrđave koje svjedoče o turbulentnoj prošlosti tog dijela Apeninskog poluostrva.

Pejsaži

Planina Titano dio je Apeninskog planinskog lanca i dominira prejsažom San Marina. Pruža fenomenalan pogled sve do Јadranskog mora. Stare kamene klupe mjesto su sa koga se može uživati u zelenilu okolinih sela.

Divan pogled pruža se i iz kabine žičare koja vozi do grada Borgo Mađore, istorijskog mjesta sa koga se pruža pogled na sve strane grada države.

Hrana

Iako se uglavnom oslanja na kulinarske tradicije sjevera Italije, lokalna kuhinja ima šta da ponudi. Duga i veoma jaka je tradicija pravljanja sira. Na jelovnicima dominiraju jela od mesa i paste, dopunjena lokalnim sastojcima i začinima.

Lokalni specijalitet je tanak hleb - piada (sličan piadini, koja potiče iz obližnje pokrajine Emilija Romanja). Sve to upotpunjuje vino, koje se na području San Marina proizvodi skoro 2.000 godina.

Arhitektura

Posjtioci San Marina mogu da "putuju kroz vrijeme" u prestonici koja predstavlja živi muzej. Njom dominiraju manastiri iz 14. i 16. vijeka, teatar "Titano" iz 18. i neokasicistička bazilika iz 19. vijeka.

Centralno gradsko zadnje Palaco publiko, odraz je firentinske Palco vekijo, samo nešto manjih dimenzija.

Dnevni izlet

Iako nije član Evropske unije, San Marino ima politiku otvorenih granica s Italijom pa turistima omogućava slobodan ulazak i boravak do 10 dana.

Idealan položaj čini ga podjednako udaljenim od Firence i Bolonje, pa sa za manje od tri sata voženje iz tih gradova može stići na jednodnevni izlet.

Šoping

Zbog bescarinske politike San Marina, šoping je mnogo povoljniji nego u "obližnjoj" Italiji.

Izvor: Agencije