latinica  ћирилица
01/12/2017 |  09:29 ⇒ 11:24 | Autor: RTRS

Kompanija Tesla pustila u rad najveću bateriju na svijetu

Najveća svjetska litij-ionska baterija koju je napravila kompanija Tesla počela je proizvoditi struju u Јužnoj Australiji.

Kompanija "Tesla" aktivirala je danas najveću litijum-jonsku bateriju u svijetu, kako bi stabilizovala elektro-energetsku mrežu Australije prvog dana ljeta.

Kompanija je ovim ispunila obećanje svog vlasnika Ilona Maska da će baterija biti uključena u roku od 100 dana ili će je Australija dobiti besplatno.

"Јužna Australija je sada svjetski lider u oblasti korištenja obnovljive energije po potrebi", izjavio je premijer ove australijske države DŽej Vederhil.

"Tesla" je pobijedio na tenderu za izgradnju baterije od 129 megavati za Јužnu Australiju, koja ima najrazvijeniji segment prikupljanja energije vjetra, ali je u posljednjih 18 mjeseci doživljavala prekide u isporuci električne energije.

Pristalice ove ideje napominju da elektro-mreža sada dobija više od 40 odsto struje od energije vjetra, ali da joj je potrebna podrška kada se vjetar umiri.

"Uskladištena energija može da reaguje u djeliću sekunde. Ona može da riješi pitanja stabilnosti veoma brzo, bez potrebe da se koriste velike elektrane", rekao je Praven Katpal, potpredsjednik kompanije "AES enerdži".

Mask je u julu obišao lokaciju na kojoj se nalazi ogromna baterija, 225 kilometara sjeverno od Adelejda i rekao da je ovo "samo početak".

Јužna Australija još nije objavila koliko plaća "Tesli".

Izvor: SRNA