latinica  ћирилица
02/12/2017 |  09:19 ⇒ 11:14 | Autor: RTRS

"Nepodnošljiv položaj Srba u Crnoj Gori"

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori Momčilo Vuksanović izjavio je da položaj srpskog naroda u toj državi postaje nepodnošljiv i svakog dana sve teži, bez nade da se u budućem vremenu na tom planu nešto kvalitetnije promijeni.

On je u intervjuu Srni rekao da je nepotrebno nabrajati klasične primjere diskriminacije kojima su Srbi u Crnoj Gori izloženi, jer su uočljivi u svim sferama društvenog života.

- Za srpsku djecu i mlađu generaciju Srba u ovim uslovima ne postoji perspektiva u Crnoj Gori. Razlog za to je državni projekat asimilacije Srba u nacionalne Crnogorce, najvjerovatnije, do postizanja natpolovične većine u ukupnom broju stanovništva, pa i nakon toga - smatra Vuksanović.

Predsjednik SNS-a u Crnoj Gori ističe da je uočljivo je da su svi građani, koji se javno nacionalno izjašnjavaju kao Srbi, stavljeni van zakona i nezvanično proglašeni neprijateljima Crne Gore.

Prema njegovim riječima, neki su već osuđeni, nekima se sudi, neki su u istrazi, dok su ostali pod prismotrom i kontrolom.

- Posebno zabrinjava činjenica što nije samo odnos aktuelne vlasti u Crnoj Gori prema Srbima diskriminatorski. Iste stavove prema srpskom pitanju imaju i predstavnici zapadne diplomatije, NATO saveza i, naravno, takozvane građanske opozicije. Iz njihovog odnosa jasno se vidi ignorisanje srpskog naroda i njihovih legitimnih potreban - pojašanjava Vuksanović.

On je dodao da su predstavnici srpskog naroda, kako u nacionalnim organizacijama, tako i u političkim strukturama u potpunosti izopšteni iz svih sfera odlučivanja i dogovora.

- Stoga su duboko ponižavajući za srpski narod učestali pozivi srpskih političkih predstavnika za saradnju, koji su upućeni antisrpskoj opoziciji i diplomatskim poslenicima onih država koje javno, jasno i čvrsto drže na vlasti odnarođeni aktuleni režim - smatra Vuksanović.

On podsjeća da je crnogorska opozicija uvijek bila nepresušan izvor rezervnog potencijala režima i da po pitanju statusa i položaja Srba nije bolja od crnogorske vlasti.

Vuksanović napominje da ni u idealnim uslovima političkih promjena srpski narod ne čeka ništa bolje od trulih kompromisa i začelja kolone.

- Poslije svih naših posrtanja u kojima je antisrpska opozicija po pravilu i po ugledu na vlast imala nečasnu ulogu u odnosu na demokratske procese i potrebe srpskog naroda, neophodno je da izmučeni i osiromašeni srpski narod izađe iz svih mogućih sporazuma i komunikacija sa navodno opozicionim partijama i okrene se sebi - predlaže Vuksanović.

On smatra da srpski narod u vremenu kada mu niko nije od pomoći mora isključivo da misli o sebi i svom opstanku, kao i da je važno prepustiti aktuelnoj vlasti i krnjoj opozicija da demokratizuju Crnu Goru.

- Oni su svakako u taj proces krenuli bez nas. Srbi na njihovom putu ne treba da ih ometaju, već da se bave isključivo očuvanjem sopstvenog identiteta. Od zajedničke snage srpskih organizacija i političkih stranaka za koje glasa srpski narod treba da zavisi položaj Srba u Crnoj Gori - naglašava Vuksanović.

On smatra neophodnim da se svi Srbi koji žele da čuvaju tradicionalne vrijednosti Crne Gore, svoj vjerski, kulturni, jezički i nacionalni identitet saberu u jedinstvenu srpsku snagu i budu u službi svoga naroda.

- Crnogorskoj građanskoj opoziciji srpski narod ništa nije dužan, jer je baš od njih mnogo puta iznevjeren. Nemilosrdno i po pravilu, bila je uvijek protiv demokratskih i legitimnih prava Srba. Vlast u Crnoj Gori, nažalost, zadugo neće biti srpska, ali treba uraditi sve da u budućem vremenu zavisi i od srpskog naroda - kaže Vuksanović.

On smatra da na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori Srbi obavezno treba da imaju svog kandidata, kao i jedinstven nastup na svim drugim lokalnim i parlamentarnim izborima, kako bi se potvrdila postojanost Srba i odlučnost da se brane legitimna prava koja su srpskom narodu u ovom trenutku na sve moguće načine uskraćena.

Izvor: SRNA