latinica  ћирилица
02/12/2017 |  11:06 ⇒ 17:02 | Autor: RTRS

Interpol uklonio potjernicu za Haradinajem; MUP Srbije ulaže žalbu

Na sajtu Interpola je, sa spiska traženih lica, uklonjeno ime premijera samoproglašenog Kosova Ramuša Haradinaja, za kojim je Srbija izdala međunarodnu potjernicu.
Ramuš Haradinaj   (Foto:glasamerike.net) -
Ramuš Haradinaj (Foto:glasamerike.net)

Na sajtu Interpola, Haradinajevo ime nalazilo se na spisku od 18 osoba sa Kosova i Metohije koje traži Srbija.

Haradinaj je 4. januara ove godine bio pritvoren u Kolmaru u Francuskoj, a na osnovu potjernice za ratne zločine, koju je protiv njega u Interpolu podigla Srbija.

Nakon četiri mjeseca trajanja sudskog postupka, sud u Kolmaru je krajem aprila odbacio zahtjev Srbije za estradikciju Haradinaja, bivšeg komandanta terorističke OVK.

Prištinske vlasti su zatim zatražile povlačenje potjernice protiv Haradinaja kao i ukidanje potjernice za drugim licima sa Kosova čija imena su se našla na listi traženih po nalogu Srbije.

Međunarodni sud za ratne žločine u bivšoj Јugoslavije, sa sjedištem u Hagu, je na kraju prvog suđenja proglasio Haradinaja nevinim 2008. godine, dok je u drugostepenom postupku on oslobođen optužnice 2012. godine.

MUP Srbije: Žalićemo se

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije uputiće inicijativu Ministarstvu pravde i Tužilaštvu za ratne zločine kako bi zajedno uložili žalbu na odluku Interpola da potjernice za Ramušem Haradinajem i još 17 osoba, koje je za njima zbog ratnih zločina raspisala Srbija, više ne budu na snazi, saopštio je MUP Srbije.

Komisija za kontrolu međunarodnih potjernica u Lionu usvojila je žalbu UNMIK-a i 1. decembra 2017. godine odlučila da Interpol više neće tretirati ove potjernice, odnosno da će ih izbrisati iz sistema.

Nadležni iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije već razmatraju detalje ove odluke i MUP će uputiti inicijativu nadležnom Ministarstvu pravde i Tužilaštvu kako bi nakon detaljnih analiza zajedno pripremili odgovor u ime Srbije.

Ranije danas, Tanjugu je u Ministarstvu pravde Srbije rečeno da Interpol ne može da ukine potjernicu protiv Haradinaja jer je ona raspisana po nalogu srpskog suda, odnosno Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, i još uvijek je na snazi.

Interpol, ističu u Ministarstvu, može samo da "zamagli" potjernicu, tako da ona ne bude vidljiva njegovim članicama, kao što je to sada slučaj sa Haradinajevom.

Međutim, potjernica, koju je raspisala Srbija za premijerom samoproglašenog Kosova ostaje na snazi, kao i istraga koja je protiv Haradijnaja u toku, kažu u Ministarstvu pravde Srbije.

Haradinaj, dodaju, za Srbiju ostaje osimnjičeni za najteže ratne zločine počinjene na Kosovu i Metohiji.

Izvor: Tanjug