latinica  ћирилица
02/12/2017 |  12:09 ⇒ 13:13 | Autor: RTRS

Brčko: Јavna rasprava o otklanjanju govora mržnje (VIDEO)

Skupština u Brčkom organizovala je javnu raspravu građana, predstavnika državnih instituucija i NVO, a cilj je otklanjanje govora mržnje koji je često u upotrebi. Zaključeno je da je predrasude o etničkim grupama i pojedincima moguće prevazići boljim međusobnim upoznavanjem i poštovanjem kulture govora.
Brčko: Јavna rasprava - Foto: RTRS
Brčko: Јavna raspravaFoto: RTRS

Govor mržnje često je posljedica nepoznavanja drugog i takvu situaciju moguće je prevazići samo intenzivnijim radom svih, posebno mladih. 

Da bi u zajednici, i društvu uopšte, došlo do boljeg međusobnog razumijevanja i veće tolerancije, sve institucije trebalo bi više da se angažuju. Samo tako moguće je uspostaviti kulturu govora u svakodnevnoj komunikaciji.

- Smatramo da je ovakav okrugli sto, odnosno sama uloga komunikacije između civilnog društva, skupštinskih predstavnika i predstavnika izvršne vlasti, ključna u razumijevanju tolerancije i u pronalaženju modaliteta saradnje - ističe Amra Hamidović iz OEBS-a.

Osim stalnog dogovaranja, redovnih obučavanja raznih grupa i pozitivne uloge medija, odgovornost je i na sankcijama za one koji se ne obaziru na kulturu govora. Tu je uloga Skupštine i te kako važna i skoro nezamjenjiva.

- Sistemski pristpu ovoj temi je najbitniji. Najbolja uloga Komisije za zaštitu ljudskih prava u Skupštini Distrikta bila ako bi ona mogla biti predlagač izmjene dijela zakona pa i deklaracija koje se odnose na ovo pitanje - navodsi predsjednik Komisije Nenad Kojić.

Izostavljanje ili izbjegavanje odgovornosti bilo koga u ovom sistemu otežalo bi nestanak ili smanjenje govora mržnje i kulture međusobnog komuniciranja, zaključak je, između ostalog, javne rasprave u Brčkom.