latinica  ћирилица
02/12/2017 |  13:58 ⇒ 19:41 | Autor: RTRS

Predstavljen projekat o srpskom stradanju u BiH - "Dušu nisu ubili"

U Banjaluci je danas predstavljen projekat Udruženja "Srpsko-ruski most" - "Dušu nisu ubili", koji se bavi stradanjem srpskog civilnog stanovništva u BiH u 20. vijeku.
Banjaluka: Predstavljen projekat "Dušu nisu ubili" - Foto: SRNA
Banjaluka: Predstavljen projekat "Dušu nisu ubili"Foto: SRNA

Projekat se sastoji od dvije knjige - "Zatiranja Srba u BiH u 20. vijeku", autora profesora Drage Mastilovića i "Dušu nisu ubili" Mire Lolić Močević, koja je i autor istoimenog dokumentarnog filma.

U ovim djelima su svjedočenja 59 svjedoka, šest naučnih radnika i istoriografski dokumenti o srpskom narodu i njegova tri stradanja u dva svjetska rata i posljednjem odbrambeno-otadžbinskom.

- Raditi na ovom projektu je bilo teško zbog činjenice da je trebalo poslušati jako potresna svjedočenja ljudi o onome što su proživjeli. Svijet, ali i dio srpske javnosti, o tim patnjama, nažalost vrlo malo zna, jer se dugo ćutalo o stradanjima iz Prvog i Drugog svjetskog rata - rekla je Mira Lolić Močević novinarima.

Ona je istakla da je davno rečeno da je zaboravljeno zlo izvorište novog zla.

- Nama se to desilo 1992. godine. Јedan od mojih sagovornika je na pitanje – da li postoji ijedan evropski narod koji je stradao tri puta u 20. vijeku, odgovorio da ne postoji. Јermeni su stradali u Prvom, Јevreji u Drugom svjetskog ratu, ali niko kao Srbi u BiH nije stradao tri puta - rekla je Močevićeva.

Ona je istakla da je ovo je priča o stradanju srpskih civila, žena djece i staraca, koji su ubijani na kućnom pragu i odvođeni u logore.

- Ovo treba zapamtiti ne u smislu da bi se neko bilo kome nekada svetio, već da se ne zaboravi. Ako zaboravimo žrtve, mi ih drugi put ubijamo, a prema podacima srpskih istoričara oko milion srpskih civila Srba u BiH je stradalo. To je strašan podatak koji se ne smije zaboraviti i treba ući u udžbenike - rekla je Močevićeva i poručila da pravde mora biti za sve u BiH.

Profesor Draga Mastilović je rekao da je ovo jedan od najznačajnijih nacionalnih projekata kada je riječ o Srbima u BiH.

- Ovo je prvi pokušaj da se naučno sintetizuje stradanje Srba u BiH i da se pokaže kako je taj narod satiran kroz cijeli 20. vijek, da bi na njegovom kraju bio proglašen genicidnim, iako se broj Srba značajno smanjio na ovim prostorima - rekao je Mastilović novinarima.

On je dodao da slijedi druga faza projekta - prevođenje filma i knjiga na četiri strana jezika, kako bi se s time upoznala evropska i svjetska javnost.

- Moći će da uvide kako su Srbi od relativno većinskog stanovništva u BiH do 1971. godine, došli do toga da ih na kraju 20. vijeka štiti jedino Republika Srpska kao institucionalni oblik bez koga bi u narednim decenijama bili statistička greška, kao Srbi u Hrvatskoj - rekao je Mastilović.

On je poručio da bi budućnost Srba na ovoj strani Drine mogla da postane neizvjesna ako se u ovaj projekat ne uključe sve srpske institucije.

Na promociji projekta Mire Lolić Močević i Drage Mastilovića su, u prepunom Narodnom pozorištu Republike Srpske, govorili i recenzenti i profesori Miloš Ković, Goran Latinović i književnik Mihajlo Orlović.

Projekat su podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Izvor: SRNA