latinica  ћирилица
02/12/2017 |  14:51 ⇒ 03/12/2017 | 08:50 | Autor: RTRS

Galijašević: Dozvola za nošenje brade uperena protiv bezbjednosti BiH

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević smatra da je odluka Ustavnog suda BiH da dozvoli graničnim policajcima nošenje brade antidržavna, iracionalna i direktno uperena protiv bezbjednosti BiH.
DŽevad Galijašević - Foto: RTRS
DŽevad GalijaševićFoto: RTRS

On je konstatovao da su besmislena obrazloženja Ustavnog suda da su se u vezi s ovom odlukom ranije kršila ljudska prava u Graničnoj policiji BiH.

"Ovo se lako može prenijeti na sve bezbjednosne službe u zemlji, uključujući i Oružane snage BiH. Ova odluka pokazuje da je Ustavni sud BiH političko, bezbjednosno i ustavno zlo, da ne razumije svoju ulogu i razara BiH. Pitao bih strane sudije u Ustavnom sudu, koji su glasali za ovu odluku - da li ovakva dozvola za nošenje brade postoji u njihovim matičnim zemljama", istakao je Galijašević.

Galijašević navodi da je Ustavni sud time poslao otvorenu poruku da vehabije mogu da nose bradu, da džihadisti i povratnici sa sirijskog ratišta mogu slobodno da dođu u BiH, te "da će njihova braća biti tu i da će ih prepoznati dok budu prelazili granicu“.

"Ovo je i poruka da se ljudi iz ove paralelne vojne strukture mogu legitimno i zaposliti u državnim strukturama, te da nema potrebe da se odriču brade i ciljeva radikalnog islama. Poruka je da slobodno tako izgledaju i nastupaju", rekao je Galijašević Srni.

On je rekao da je i Granična policija bezbjednosna služba i struktura, zasnovana na principu komandovanja, discipline i jednoobraznosti u odijevanju, jer "da nije tako neko bi mogao dozvoliti i da muškarci nose suknje, duge nokte i šminkaju se".

"Tako bi mogli uvesti ravnovpravnost muškarca i žene bez obzira na čin, pa bi žena pukovnikovu komandu mogla da smatra kršenjem svog ljudskog prava i mobingom", objasnio je Galijašević.

Ustavni sud BiH utvrdio je 30. novembra da izmijenjeni Pravilnik o nošenju uniforme kojim je propisano da policijski službenici Granične policije BiH, kada su u uniformi, moraju imati obrijanu bradu, nije u skladu sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ustavni sud je ukinuo član Pravilnika o izmjenama Pravilnika o nošenju uniforme, u dijelu koji glasi "Policijski službenici kada su u uniformi brada im mora biti obrijana", jer je zaključio da su apsolutnom zabranom nošenja brade policijskim službenicima Granične policije BiH dok su u uniformi prekršeni pravo na privatni život i pravo na slobodu vjere, a koji su im zagarantovani Ustavom BiH i Evropskom konvencijom.

Iz Granične policije BiH ranije su naveli da slično pravilo imaju i ostale policijske agencije u BiH i da je Pravilnik donesen jer su se građani žalili na neuredan izgled državnih službenika.