latinica  ћирилица
02/12/2017 |  15:02 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Aktiv žena SNSD: Žene nisu informisane o zaštitnim mjerama u slučaju nasilja (VIDEO)

Predsjednik Aktiva žena SNSD-a Nada Tešanović rekla je danas u Tesliću da je postojeći Zakon o zaštiti od nasilja u porodici u Republici Srpskoj dobar, ali da u većini slučajeva žene žrtve nisu informisane o predviđenim postupcima u slučaju nasilja nad njima.
Aktiv žena SNSD - Foto: RTRS
Aktiv žena SNSDFoto: RTRS

"Imamo dobar zakonski okvir sa predviđenim zaštitnim mjerama koje omogućavaju žrtvi da bude upoznata sa postupcima u slučaju nasilja", rekla je novinarima Tešanovićeva, koja u Tesliću prisustvuje Konferenciji povodom Međunarodne kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja".

Ona je podsjetila da je Zakon o zaštiti od nasilja u porodici usvojen 2005. godine, a dorađen 2012. godine.

Tešanovićeva je ukazala na značaj medija u informisanju žena o njihovim pravima i poručila da u slučaju bilo kojeg oblika nasilja, žrtve se moraju javiti institucijama koje će ih adekvatno zaštiti, i to policiji koja prva dolazi na teren, centru za socijlani rad koji piše rješenje za smještaj u sigurnu kuću, do zdravstvenih ustanova gdje će se utvrditi stepen povreda i liječenje.

Ona je navela da u Republici Srpskoj postoje tri sigurne kuće, da troškove smještaja u iznosu od 70 odsto snosi Vlada Republike Srpske, a 30 odsto lokalna zajednica u kojoj se sigurna kuća nalazi.

Tešanovića je ukazala na problem kada po izlasku iz sigurne kuće žrtva nije ekonomski snažna da živi odvojeno od nasilnika, na čijem rješavanju treba da budu podjednako angažovani vladin i nevladin sektor.

Potpredsjednik Aktiva žena iz Izborne jedinice pet Јasna Lukić kaže da je cilj današnje konferencije da se u svakoj izbornoj jedinici organizuju slična predavanja kako bi se ukazao na ovaj društveni problem.

Ona ističe da nasilje nije problem samo za žrtve već i za društvo i poručuje da svi treba da prijave nasilje s obzirom da Republika Srpska ima dobro uređeno zakonodavstvo iz te oblasti.

"Nasilje nad ženama i djecom ne smije se tolerisati, jer žene imaju i moraju imati osnovno ljudsko pravo na život bez nasilja", izjavila je Lukićeva.

Konferenciji povodom Međunarodne kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja" prisustvuje i ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić.

Konferenciju je organizovao je Aktiv žena SNSD-a, a održava se u Banja Vrućici, kod Teslića.

Izvor: RTRS/SRNA